Home / Bebelus / Alimentatie / Întrebări inevitabile când ai un bebe în casă

Întrebări inevitabile când ai un bebe în casă

Multe temeri le cuprind pe mamele de bebeluşi, mai ales dacă sunt la primul copil. Dacă vorbim însă de copilul sănătos, toate acestea se pot risipi într-o clipă, dacă deţii informaţiile necesare. Iată trei răspunsuri liniştitoare.

 1. Copilul meu mănâncă prea puţin?

 Rotofei, plin de „colăcei“… Iată imaginea la care aspiră mamele pentru bebeluşul care le-a înseninat viaţa. Dar aceasta să fie şi imaginea sănătăţii depline? Statisticile spun chiar la noi, în România, că din ce în ce mai mulţi copii au probleme cu greutatea şi că avem nevoie de o schimbare majoră a obiceiurilor alimentare. Acest lucru începe foarte devreme, de la momentul înţărcatului, etapă crucială pentru bebeluş. Părinţii au încă tendinţa de a supraestima nevoile nutriţionale ale copiilor, de a se îngrijora că cei mici nu mănâncă destule proteine sau o cantitate de alimente suficientă.

Reţine, deci:

 • În realitate, copiii au nevoi alimentare mult diferite de ale adulţilor. De aceea, trebuie să respectăm capacitatea lor incontestabilă de a-şi autoregla cantitatea zilnică de alimente. Acest lucru se poate observa chiar din curba lor  de creştere în greutate.
 • În ceea ce priveşte proteinele, un bebeluş de 8-9 luni, cântărind în jur de 8 kilograme, are nevoie de 11 g proteine, ceea ce corespunde cu 200 ml lapte, 30 g făinoase, 30 g piept de pui. Este vorba, deci, de cantităţi foarte mici. Se consideră astăzi că un exces de proteine în momentul înţărcării este mai târziu una din cauzele clare ale obezităţii copiilor.
 • E bine să respecţi ideea că e bine ca micuţul tău să mănânce mai puţin decât crezi că are nevoie pentru a creşte sănătos, şi că farfuria plină-ochi nu este un indicator al sănătăţii.
 1. Cum să-i asigur o alimentaţie sănătoasă şi de calitate?

Multe mame sunt preocupate de securitatea alimentelor pe care le pun în farfuria copiilor. Şi asta pentru că le îngrijorează sensibilitatea evidentă a micuţilor la bolile transmise prin mâncare. Dacă lucrurile stau aşa, iată ce e de făcut. Te întrebi cât de controlate sunt alimentele pe care le cumperi din magazine pentru cel mic? Este normal! Ştii bine că un copilaş nu are apărarea imunitară a adultului şi este mult mai vulnerabil în faţa infecţiilor de origine alimentară. Bacteriile din anumite alimente crude, cum sunt salatele sau legumele, supravieţuiesc la temperatura ambiantă, dar se distrug prin fierbere. Prin urmare, este de preferat ca în primele două luni ale diversificării, bebe să mănânce legume şi fructe fierte (sau preparate la abur), coapte sau crude, bine spălate şi foarte proaspete.

Specialiştii noştri îţi spun cum previi orice neplăcere:

 • Nu cumpăra decât din magazine de încredere şi care respectă măsurile de igienă.
 • Conservă în pungi separate alimentele preparate şi alimentele crude, chiar din momentul cumpărării. Procedează la fel şi în frigider.
 • Ţine alimentele la temperatura optimă, chiar în timpul transportului de la magazin până la domiciliu. Evită căldura în timpul verii.
 • Spală-ţi mâinile până la coate, cu săpun, înainte de a începe să găteşti.
 • Nu lăsa alimentele prea multe zile în frigider. Consumul rapid este cel mai indicat.
 1. Copilul meu nu mănâncă legume şi peşte!

Micuţul tău nu are o preferinţă clară pentru un aliment anume? Nu mănâncă legume sau peşte? Iată ce poţi face ca să mănânce de toate. Înţărcatul şi diversificarea alimentară sunt momentele în care trebuie să începi să-l obişnuieşti treptat pe bebe cu gusturi diferite, respectându-i ritmul şi preferinţele. În acelaşi timp, poţi să întâmpini un refuz categoric al unui aliment. În acest caz, ştii deja, nu-l forţezi, dar nici nu abandonezi să-i oferi acelaşi lucru câteva zile mai târziu.

Sfat:

Peştele fiert în lapte îşi pierde gustul neplăcut pentru papilele bebeluşilor.

 

 

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.