Home / Copil / Alimentatie / Cât de important este laptele în alimentația copilului?

Cât de important este laptele în alimentația copilului?

Când copilul începe să mănânce la masă cu toată familia, laptele de vacă nu trebuie să iasă din alimentația lui, pentru că nimic nu-i diminuează importanța nutritivă. El are mai mult de 15 elemente nutritive care permit organismului să funcționeze normal. Printre numeroasele nutrimente care intră în compoziția laptelui principalele sunt calciul, vitaminele D și proteinele.

Ce rol are calciul și vitamina D

Calciul este, dintre toate mineralele, acela care se regăsește în cea mai mare cantitate în organismul copilului, îndeosebi în schelet. Calciul din oase le asigură rigiditatea și rezistența. Și pentru că nu este fabricat în corp, o alimentație bogată în acest mineral este esențială. Dacă aportul de calciu este insuficient, organismul copilului își epuizează rezervele, slăbind astfel sructura oasoasă și făcând-o vulnerabilă.

Vitamina D este indispensabilă pentru absorbția calciului. Ea este supranumită vitamina soarelui pentru că este sintetizată de piele, după expunerea la soare. O expunere de 10-15 minute permite copilului să sintetizeze suficientă vitamina D pentru a-și acoperi nevoia zilnică. Ce se întâmplă însă în lunile friguroase ale anului , când pielea nu este expusă decât foarte puțin sau deloc și când razele soarelui sunt slabe în intensitate? Până la 3 ani, laptele praf îmbogățit cu vitamina D constituie o sursă excelentă.

Ce fel de lapte de vacă este recomandat

Laptele cel mai bine adaptat nevoilor nutritive ale copilului este laptele de vacă integral (3,5% grăsime). Laptele cu un procent mai mic de grăsime (1-2%) nu conține  cantitatea necesară de acizi grași esențiali, nutrimente indispensabile dezvoltării creierului și creșterii în primii ani de viață. Prin urmare, pentru că laptele integal conține cantitatea optimă de materii grase, față de celelalte tipuri, mai sărace, este principala sursă de energie. În timpul creșterii, organismul micuților are nevoi energetice sporite, iar laptele integral este capabil să le acopere.

Laptele poate fi înlocuit de suplimente nutritive cu calciu și vitamina D?

Calciul și vitamina D conținute în lapte au o mai mare capacitate de a fi absorbite și utilizate de organism, decât cele cele din suplimente. În plus, laptele mai conține și alți nutrienți importanți, esențiali pentru oase și pentru creșterea dinților, ca vitamina A, fosforul și magneziu.

Ce cantitate de lapte trebuie să bea?

Dacă micuțul tău are între 1-3 ani, 500 ml de lapte îi acoperă în întregime nevoile cotidiene de calciu și o treime din nevoile de vitamina D. Dacă are vârsta cuprinsă între 4-8 ani, nevoile de calciu sunt mai mari și de aceea copiii au nevoie de un adaos de brânză în meniu (45 g, aproximativ) sau de iaurt (175 g) pe zi. Iaurtul îmbogățit cu vitamina D, ouăle și peștele gras sunt un ajutor important pentru asigurarea dozelor necesare de vitamina D. Pentru copiii care iubesc laptele în mod deosebit, este important să nu li se dea mai mult de 750 g / zi pentru că există riscul să mănânce mai puțin din alte alimente necesare, care îi asigură fierul, un alt mineral esențial.

Laptele poate fi înlocuit cu lactate?

Toate produsele lactate conțin calciu în cantități diferite. Cele îmbogățite cu vitamina D nu sunt indispensabile. Cu cât copilul consumă produse lactate cât mai diferite, cu atât își asigură mai bine doza zlnică necesară de calciu și de vitamina D. Atenție însă la cantități. Produsele lactate au grăsimi în cantități mai mari decât laptele.

Cum încurajez copilul să bea lapte?

  • Oferă-i porții potrivite vârstei și nu insista să bea până la ultima picătură.
  • Lasă-l să-și toarne singur laptele în cană, atât cât vrea.
  • Dă-i mai degrabă un pahar de lapte, decât unul de suc de fructe.
  • Aromatizează-i laptele cu puțină cacao, dacă altfel nu-l vrea.
  • Servește-i preparate în care pui lapte: sos bechamel, supe-cremă, orez sau griș cu lapte.

 

.

 

 

 

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.