Home / Bebelus / Alimentatie / Între febra cumpărăturilor de sărbători şi febra primului dinţişor

Între febra cumpărăturilor de sărbători şi febra primului dinţişor

canstockphoto21728084

 

 

Pentru multe femei, apropierea sărbătorilor de iarnă este o perioadă destul de încărcată, în care TO DO-listul pare interminabil, febra cumpărăturilor este în plin avânt iar timpul mereu insuficient. Însă, ce ne facem atunci când, avem şi calitatea de mămici? Sau, mai degrabă, ce putem să facem atunci când febra cumpărăturilor de sărbători se suprapune cu febra apariției primului dinţişor al copilului?

Ca să putem lua cele mai bune decizii, trebuie să cunoaștem în primul rând simptomele asociate erupțiilor dentare. Știm deja că fiecare bebeluș poate reacționa diferit în această perioadă sensibilă și tocmai de aceea, este bine să fim informate și pregătite să ameliorăm simptomele neplăcute ale micuțului. Așadar, cum se manifestă cei mici în perioada erupției dentare și ce măsuri putem lua noi?

Umflarea și durerea la nivelul gingieicreează o stare de agitație și disconfort. Acestea pot fi ameliorate dacă masăm uşor cu degetul gingia bebelușului. Este posibil ca la început acesta să se împotrivească, însă cu puțină insistență, se vor obișnui. Durerea poate fi calmată și prin administrarea ibuprofenului sub formă de suspensie orală, sau a gelurilor gingivale.

Lipsa poftei de mâncarese poate manifesta timp de câteva zile, înainte și după erupția dentară. Din cauza durerii, majoritatea bebelușilor refuză mâncarea solidă. De aceea, în această perioadă ar trebui să avem în vedere ca mesele lor să conţină mai degrabă preparate moi şi lichide astfel încât să asigurăm şi o bună hidratare a organismului. Copilașul va accepta alimentația diversificată abia la câteva zile de la erupția dințișorilor.

Starea febrilă mediepoate fi de până la 38,5 grade Celsius. Soluția nu este panica, ci administrarea unui antitermic pe bază de ibuprofen, cu rolul de a-i scădea febra și implicit de a-i ameliora durerile provocate de creșterea dințișorilor. Acesta poate fi administrat copiilor cu vârste de peste 3 luni, chiar și înainte de consultul medicului. Dozele trebuie să le calculăm în funcție de vârsta și de greutatea bebelușului.

Salivația abundentă, tulburările de somn, agitația și iritabilitatea sunt alte simptome care apar în perioada în care dințișorii „își fac de cap”. Pe lângă acestea, copiii par a fi uşor mai mofturoşi, ne pot testa cu mutrițe care mai de care mai amuzante în timp ce-și strâng buzele astfel încât să respingă orice am vrea să le dăm. Deoarece ei nu pot înţelege că vrem să le ameliorăm senzaţia de durere, putem încerca prin „argumentul” aromei. De exemplu, există suspensii orale pe bază de ibuprofen care au un gust plăcut de portocale sau de căpşuni, pe care, firesc, bebeluşii le primesc mult mai uşor. Eficienţa lor într-un timp foarte scurt este dovedită.

Revenind la febra cumpărăturilor de sărbători, nu se știe niciodată cum vă pot surprinde micuţii voștri de Crăciun, cu dințișori veniți „la pachet” cu febră și durere. Iar dacă aceştia au și contraindicații privind consumul de zahăr, alegeţi o formulă de antitermic pe bază de ibuprofen, dar care nu conține zahăr.

Fiți mămici informate și pregătite oricând să calmați durerea și să reduceți febra micuților voștri!

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.