Home / Copil / Intoleranța la gluten, atenție la simptome!

Intoleranța la gluten, atenție la simptome!

Intoleranța la gluten sau boala celiacă este o afecțiune a cărei rată de diagnostic crește și care afectează tot mai mulți copii, de la bebeluși abia diversificați la adolescenți. Boala poate debuta la orice vârstă și este la fel de gravă indiferent de modul cum se manifestă. Mai multe detalii ne oferă dr. Alina Stănescu Popp, medic primar pediatrie, cu supraspecializare în gastroenterologie pediatrică.

Ce afecțiuni pot deriva din intoleranța la gluten?
Intoleranța la gluten netratată poate duce în principal la întârzierea sau limitarea creșterii și dezvoltării copiilor. Când spun dezvoltare, nu înseamnă greutate și talie, înseamnă dezvoltare cognitivă, dezvoltare afectiv-emoțională, tot ceea ce înseamnă dezvoltarea cerebrală în general și tot ceea ce înseamnă maturizarea tuturor organelor. Fiecare lună din viața unui copil nu este la fel ca luna care a trecut. Asta înseamnă creștere și dezvoltare. Deci, intoleranța la gluten netratată la copii conduce cel mai adesea la stagnarea sau întârzierea creșterii. Este lucrul cel mai pregnant în boala celiacă netratată. Pe măsură ce copilul crește, dacă boala rămâne netratată, el se transformă într-un adolescent și după aceea într-un  adult care va suferi de complicațiile unui adult nediagnosticat.

Cum putem identifica un copil celiac dintr-un grup? Există semne specifice?

Cât sunt încă la vârsta pediatrică copiii pot, de exemplu, să facă de cele mai multe ori fracturi pe os patologic, adică fracturi la traumatisme minore: toți copiii joacă fotbal în curtea școlii și numai al meu își rupe oasele de 3 ori pe an. Sau rămâne cu anemie feriprivă care nu se poate aranja o perioadă foarte lungă de timp și asta generează o hipoxie, deci o lipsă de oxigenare optimă a creierului, ceea ce duce la instabilitate emoțională, agitație diurnă și nocturnă, insomnii. Copilul are un somn neliniștit, cu treziri foarte dese. La școală nu poți să-l faci să stea în bancă, iar doamna spune că nu prea se concentrează, că e neatent și cu capul în nori. Rămâne așadar cu tot felul de deficite, care sunt generate de un oarecare grad de  hiopixie cronică.

Există și forme mai violente ale bolii? 

În formele clasice ale bolii, poate apărea un sindrom de malabsorbție sever, care poate fi invalidant pentru copil dacă boala nu este tratată.
Ce intoleranțe la alte alimente pot apărea pe parcursul dietei fără gluten? Ce carențe de vitamine trebuie urmărite periodic?

Pe parcursul dietei fără gluten, dar nu din cauza dietei fără gluten,  poate apărea orice intoleranță alimentară, așa cum poate apărea la orice individ din populația generală. Boala în sine nu presupune un risc mai mare de apariție a altor intoleranțe. Independent de dietă, sigur, pot apărea și alte intoleranțe.

În general, este ideal ca în primul an de la diagnosticare, copilul să fie urmărit clinic, iar la fiecare șase luni să fie verificate posibilele carențele de vitamine liposolubile, adică acele vitamine care de obicei se absorb foarte prost la cei cu boala celiacă. Mă refer aici, în cazul copiilor, în principal la vitamina D, care este extrem  importantă pentru metabolismul osos și pentru imunitate în general, și la vitamina E.

 

 

 

 

 

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.