Ingrediente
500 ml sana
6 linguri zahăr
3 ouă
25 g drojdie proaspătă
coaja rasă de la o portocală
1 linguriță esență de vanilie
1 praf de sare
făină cât cuprinde (circa 1 kg)
ulei pentru prăjit
zahăr pudră pentru decor
Mod de preparare
Cerni făina într-un vas, iar pe una din margini pui sana la temperatura camerei, ouăle bătute cu zahărul, drojdia dizolvată în puțină apă caldă, un praf de sare, coaja de portocală rasă și esența de vanilie. Amesteci totul foarte bine și frămânți un aluat potrivit de tare. Acoperi vasul cu un prosop și lași să crească aluatul, la loc cald, circa o oră.
Rupi jumătate din aluat și întinzi o foaie nu foarte subțire. Tai gogoșile cu un pahar sau altă formă rotundă. Procedezi la fel și cu aluatul rămas. Le lași să crească încă 30 de minute.
Prăjești gogoșile în baie de ulei încins, la foc mic, pe ambele părți. Le scoți pe prosoape absorbante, le așezi pe un platou și le presari cu zahăr pudră. Pentru ca gogoșile să se umfle frumos la prăjit, în momentul în care le pui în uleiul încins, le pui cu partea de sus care a stat la dospit.