Home / Copil / Alimentatie / Copilul tău are diabet? Cum arată meniul lui

Copilul tău are diabet? Cum arată meniul lui

După cele mai recente studii, peste 18.000 de copii suferă de diabet, în România. Te numeri printre acei părinți care se întreabă ce va face copilul lor diabetic la școală? Iată câteva informații care te vor ajuta pe tine și pe micuțul tău să treceți cu bine peste primele săptămâni într-o nouă colectivitate. În ajutor îți vine Dr. Anca Crăciun, medic diabetolog, Clinica Regina Maria, Cluj-Napoca.

Cele mai frecvente cauze ale diabetului infantil
Există două tipuri de diabet ce pot apărea la copii:

  • diabet zaharat tip 1, insulinodependent, cea mai frecventă formă întâlnită la copii și
  • diabetul zaharat tip 2, non-insulinodependent, mai frecvent întâlnit la adulții obezi, dar care din păcate începe să fie din ce în ce mai întâlnit și la copii.

”În tipul 1 de diabet cauzele nu sunt cunoscute. Este implicat în principal sistemul imunitar – cel care luptă în mod normal împotriva virusurilor și bacteriilor – și care în acest caz distruge celulele beta din pancreas, care sunt celulele producătoare de  insulină. Genetica joacă un rol în acest proces, iar unele infecții pot declanșa boala. În tipul 2 de diabet mecanismul este altul, fiind vorba în principal de insulinorezistență. Excesul de țesut gras duce la rezistența organismului la insulina produsă de către pancreas. Pe termen lung, celulele beta producătoare de insulină obosesc și se declanșează boala”, explică dr. Anca Crăciun, medic diabetolog. Cum arată meniul unui copil diabetic

Cum arată meniul unui copil diabetic

Nu există o dietă tipică pentru copiii diabetici. Meniul fiecărei zile, inclusiv gustările, se stabilesc în funcție de necesarul caloric, conținutul în hidrați de carbon al dietei și tipul de insulină utilizată, de către medicul specialist. Este esențial să-i informezi învățătoarea, medicul școlar și colegii sau prietenii de faptul că puiul tău suferă de diabet. Spune-le, de asemenea, ce măsuri trebuie luate în cazul apariției hipoglicemiei. ”Hipoglicemia este complicația cea mai frecventă a diabetului insulinotratat, având mai multe grade de severitate, de la manifestări ușoare, până la comă. Tratamentul constă în administrarea de glucoză, la cei cu cunoștința păstrată sub formă de zahăr, sucuri dulci, tablete de glucoză, miere de albine, iar la cei inconștienți este necesară asistență medicală de urgență, eventual administrarea unei injecții cu glucagon” afirmă dr. Anca Crăciun.

Cum îți pregătești copilul pentru școală

E foarte important ca puiul tău să știe ce să facă în momentul în care face hipoglicemie. Așa că învață-l:
– să îşi verifice singur nivelul glicemiei din sânge
– să utilizeze insulină sau alte medicamente pentru diabet zaharat
– să consume anumite suplimente diabetice atunci când este nevoie
– să mănânce masă de prânz la o anumită oră şi să aibă destul timp să termine de mâncat
– să aibă acces facil la apă şi pauze dese, pentru a folosi toaletă
– să participe la activităţi fizice sau evenimente, cum ar fi excursiile şcolare
Pachețelul de la școală:

Nu știi ce să-i pregătești pentru școală? Iată câteva idei pentru aceste gustări cu informații nutriționale:

  1. Sandviș cu brânză de vaci și roșii: 2 felii de toast (20 HC) + 1 lingură brânză de vaci (1 HC) + 50 g felii de roșii (2 HC)
  2. Sandviș cu somon și ardei: 2 felii de toast (20 HC) + 30 g somon fume ( 1 HC) + 50 g ardei gras ( 3,5 HC)
  3. 100 g iaurt obișnuit (5 HC) + 100 g banană (21 HC)
  4. Sandviș cubrînză topită și șuncă de curcan: 2 felii de toast (20 HC) + 1 felie șuncă de curcan (1 HC) + 1 triunghi brânză topită (0,2 HC) + 30 g castravete (0,2 HC)

Gustări de luat la școală

  1. Biscuiți Liebniz cu unt, fără zahăr, 200 g (carbohidrați 73 g/ 100 g din care zahăr 22 g), diabetmag.ro. Preț: 8,5 lei
  2. Pachet 6 batoane Corny Free, fără zahăr (Carbohidraţi 67.6 g/100g din care zahăr1.9 g), diabetmag.ro. Preț: 13 lei
  3. Fursecuri Gullon, fără zahăr, (Carbohidrati 62.7g din care din zahăr <0.5g), sugarfreeshop.ro. Preț: 8,5 lei
  4. Napolitane dietetice fără zahăr SchneeKoppe, ( Carbohidrați 60g din care din zahăr 4.1g), sugarfreeshop.ro. Preț: 9 lei

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.