Home / Bebelus / Alimentatie / Ghidul Divesificării – Alcătuirea meniului bebelușului (2)

Ghidul Divesificării – Alcătuirea meniului bebelușului (2)

Până la 6 luni, laptele matern este singurul aliment de care are nevoie bebelușul și care îi asigură toate substanțele nutritive pentru etapa lui de dezvoltare. Momentul diversificării este un prag decisiv care trebuie trecut cu succes. Așa că, dragă mami, pregătește-te!

Copilul tău a împlinit o jumătate de an? Felicitări! Înseamnă că este gata să primească primele alimente solide, chiar dacă nu i-au dat (încă!) dinții. Mai jos îți oferim câteva exemple de meniu adaptat vârstei lui.  Ieri am postat articolul pentru categoria +6 luni. Astăzi continuam cu variantele pentru +8 luni. Mâine urmează +1 an.

 

Meniu +8 luni

DIMINEAȚA

Lapte matern sau un biberon de 240 ml (8 măsuri) de lapte de continuare 2, în care adaugi cereale cu gluten pentru bebeluși. Această rație poate fi adaptată după apetitul copilului.

Dr. Valeria Herdea te sfătuiește:

La ora 10 – piure de fructe + branză de vaci făcută în casă. Brânza poate fi combinată și cu biscuiți pentru bebeluși. Lista fructelor premise se îmbogățește cu mandarine, portocale, pepene galben (după 7-8 luni), grapefruit, lămâie. Gustarea aceasta nu trebuie să fie foarte consistentă pentru a lăsa nealterat apetitul copilului la masa de prânz.

PRÂNZ

PRIMA VARIANTĂ

Piure de legume de casă, fără adaos de sare + 1 linguriță de ulei sau ½ linguriță de unt.

Carne sau pește mixat: 20 g (4 lingurițe) fără sare sau 1/3 ou fiert tare (gălbenuș și albuș)

Un fruct din compot sau copt.

A DOUA VARIANTĂ

Un borcănel de mâncare specială pentru bebeluși cu legume și carne sau cu legume și pește, fără să obligi copilul să termine borcanul.

Un fruct copt sau din compot de casă.

Textura poate fi mixată fin sau mai mare, obținută pe răzătoare sau cu furculița, după preferința copilului. Este indicat să-i respecți gusturile și apetitul.  b) La sugarul alimentat cu lapte praf:

Dr. Valeria Herdea te sfătuiește: Legumele premise sunt morcovul, dovlecelul, telina, patrunjelul, păstârnacul, fasolea verde proaspătă, cartofii, roșia, prazul, ardeiul). Broccoli se poate introduce dupa 7 luni, iar conoipda după 9 luni. Se recomandă un adaos de 1-2 lingurițe de ulei vegetal (germeni de porumb sau floarea soarelui) sau de unt proaspăt/smântână de bună calitate și proaspătă.

NU sunt recomandabile sfecla și spanacul, deoarece au un conținut mare de oxalați și pot afecta rinichiul copilului. Un mit frecvent este legat de conținutul de fier din aceste legume. În realitate, ele nu contribuie la prevenirea anemiei.

LA ORA 16.00

PRIMA VARIANTĂ

Lactate +  +/- cereale + fructe.

Un lactat: iaurt, brânză de vaci.

Un fruct copt, mixat sau zdrobit cu furculița.

A DOUA VARIANTĂ

Lapte matern sau un biberon de 240 ml (8 măsuri) de lapte de continuare 2.

O coajă de pâine de casă.

Un fruct crud foarte copt.

Dr. Valeria Herdea te sfătuiește: Se poate administra de la varsta de 7 -8 luni iaurt de casă  cu fructe proaspete  

SEARA

Lapte +fructe și/sau legume

PRIMA VARIANTĂ

Lapte matern sau biberon 150 ml de lapte de continuare 2.

Legume cu lingurița și, eventual, cu puțină brânză de vaci.

A DOUA VARIANTĂ

Un biberon de 250 ml de supă.

Un lactat: iaurt, brânză de vaci.

Textura fină, zdrobită cu furculița, rasă sau bucățele trebuie adaptată la preferințele și stadiul de dezvoltare al bebelușului.  Este foarte important să ții cont de apetitul lui și să nu-l forțezi să termine tot.

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.