Ingrediente
4 kg prune;
2 kg zahăr;
1 baton de scorţişoară;
zeama de la o lămâie mai mare
Mod de preparare
Speli prunele, le scoţi sâmburii şi le pui într-o cratiţă cu fundul gros. Adaugi zahărul, amesteci şi le laşi la frigider peste noapte. Scoţi cratiţa din frigider, pui batonul de scorţişoară, zeama de lămâie, amesteci şi o aşezi pe foc.
În momentul în care începe să fiarbă, aduni cu o spumieră sau cu un polonic toată spuma care se formează, amesteci şi laşi să fiarbă. Aduni spuma care se formează în continuare. Din momentul în care începe să fiarbă, îl laşi pe foc mic circa 1 oră şi jumătate, amestecând destul de des în el ca să nu se lipească.
Pui gemul fierbinte în borcane spălate bine şi sterilizate, le închizi ermetic cu capace, le întorci cu gura în jos pe un prosop de bucătărie şi le laşi să se răcească. Le depozitezi într-un loc răcoros.