Gâscă umplută

Ingrediente

O gâscă de 4 kg

150 ml suc de portocală

ulei

cimbru uscat

boia dulce

sare

piper

4 mere medii

1 ceapă mare

5 căței usturoi

1 portocală

200 ml vin alb

Mod de preparare

Mai întâi, tai cele două bucăți de la aripi, speli gâsca și o cureți bine de eventualii tulei.

Usuci gâsca cu prosoape absorbante și  o condimentezi cu sare și piper pe interior și exterior. De asemenea, o stropești cu 3 linguri de ulei, o presari cu cimbru și boia și o masezi bine, atât pe interior, cât și pe exterior. O introduci într-o pungă mai mare, o legi și o dai la  frigider chiar 24 de ore dacă ai timp.

Scoți gâsca din frigider cu 2-3 ore înainte să o introduci în cuptor și o lași la temperatura camerei. Tai merele  și portocala cuburi, ceapa sferturi și cățeii de usturoi îi lași întregi. Umpli gâsca cu fructele, ceapa și usturoiul și o prinzi la fund, pentru a nu ieși umplutura, cu o țepușă de metal sau bețe de frigărui. De asemenea, legi picioarele cât poți de strâns cu sfoară alimentară.

Așezi într-o tavă mare și înaltă un grătar (eu am folosit unul oval pe care așez vasele fierbinți) și deasupra pui gâsca cu pieptul în jos.

Torni 2 cești de apă fierbinte în tavă, 150 ml vin alb și învelești tava cu folie de aluminiu. O introduci în cuptorul încins la 160° pentru 2 ore.

Scoți folia de pe tavă, mai torni o cană cu apă și cu ajutorul unor mănuși de silicon întorci gâsca cu pieptul în sus. Aripile și picioarele le acoperi cu folie pentru a nu se arde și mai lași gâsca la 200°C pentru maximum 40 de minute. Trebuie să se rumenească frumos.

SFAT!

După ce ridici folia poți așeza în tavă cartofi tăiați sferturi și morcovi rondele. Le poți folosi ca și garnitură.

  •  

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.