Home / Copil / Găluște cu caise

Găluște cu caise

galuste de caise

Galuste de caise! Dacă nu ai pregătit niciodată acest desert, trebuie să știi că este la fel de delicios ca acelea cu prune.

Ingrediente
PENTRU ALUAT: 500 g brânză de vaci; 20 g unt; 150 g griş; 1 lingură zahăr; 1 ou; 400 ml lapte; 20 caise medii; PENTRU TĂVĂLIT: 150 g pesmet; 50 g de zahăr; 50 g unt; 
Mod de preparare

Treci brânza de vaci scursă bine prin sită. Torni laptele într-o cratiță, adaugi 20 g de unt și un vârf de cuțit cu sare, pui pe foc şi când dă în clocot adaugi grişul în ploaie, amestecând continuu. Laşi până se îngroaşă, adaugi zahărul, mai laşi un minut, după care dai să se răcorească.

Adaugi grişul treptat în brânză, oul, omogenizezi şi laşi aluatul la frigider până se întăreşte. Speli caisele, le scoţi sâmburii şi împarţi aluatul în 20 de bucăţi. Pui câte o caisă în fiecare bucată de aluat, le dai formă de găluşte şi le fierbi în apă clocotită cu sare 15-20 de minute, după care le scoţi cu o paletă.

Prăjeşti pesmetul într-o tigaie cu untul. Când devine auriu, pui 50 g zahăr, amesteci şi dai deoparte de pe foc. Serveşti găluștele presărate  cu pesmet şi sosul de caise.

Reţeta de găluşte din brânză este o reţetă tradiţională cehă, dar a fost adaptată cu uşurinţă de bucătăriile multor ţări. La noi, românii, cele mai cunoscute găluşte cu fructe sunt cele din cartofi cu prune, fierte şi tăvălite prin pesmet cu scoţişoară şi zahăr. Pentru reuşita găluştelor, fie simple, cu fructe sau cu gem, apa în care le fierbi trebuie să clocotească şi să aibă sare, altfel se lipesc. 

Pe lângă rețeta de galuste de caise mai poti pregăti în curând și Galuste cu prune

Rețetă susținută de Asociația Educație pentru Suflet!

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.