Home / Bebelus / Alimentatie / Finger foods pentru cei mici

Finger foods pentru cei mici

finger foods

Vârsta de 1 an este începutul unei noi cuceriri: independenţa. Bebe începe să se impună: doreşte din ce în ce mai mult să mănânce singur şi, în general, să facă din ce în ce mai multe lucruri fără ajutor. Primul semn de independenţă îl dă atunci când îşi înfige mânuţele în castronul cu mâncare şi încearcă sârguincios să o ducă la gură. Este plin de bucuria experimentării, a descoperirii.

Primele încercări pentru cucerirea… cărnii

Spre vârsta de 12 luni, ce mai mulţi bebeluşi au învăţat deja să bea din cană. Deci, poate fi un moment bun să scapi de toate biberoanele dintr-o dată. Dacă nu reuşeşti, poţi amâna lucrurile până spre 18 luni. Nu mai mult, pentru că va fi mult, fiindcă va fi din ce în ce mai greu să le scoţi din peisaj. Şi laptele tebuie trecut în cană, nu numai apa ori sucurile. Mai ales că după un an copii pot trece la laptele de vacă. Iar dacă copilul continuă să fie alăptat, este mai bine să-şi bea laptele din cană, decât să continue suptul. Acest lucru are dublu avantaj, atât pentru mamă care reîncepe serviciul, cât şi pentru copil.

Alte cuceriri: bucăţelele

În jurul vârstei de 9 luni, bebeluşii şi-au dezvolatat capacităţi motorii noi: micile mişcări pentru a prinde obiecte mici şi bucăţelele de mâncare din farfurie. Cu ajutorul a patru degeţele (deocamdată) prinde ca într-un cleştişor neîndemânatic, dar exersează cu încăpăţânare până se perfecţionaează.  Aşa că dă-i voie să mănânce cu măna lui şi laudă-l ori de câte ori reuşeşte să mănânce singur. Chiar şi cu lingura! Nu te preocupa de faptul că o parte din mâncare ajunge pe jos, ci bucură-te că se află într-o nouă fază a dezvoltării psiho-motorie. Pe zi ce trece, copilul tău devine mai  independent şi are şansa să dobândească primele lui obiceiuri alimentare. În plus, mâncând cu degetele, îşi îmbunătăţeşte controlul asupra senzaţiilor de foame şi de saţietate şi asupra cantităţii de mâncare de care are nevoie.

Cât trebuie să mănânce

Vârsta de 1 an vine şi cu un drept incontestabil la masa de familie. Copilul are locul lui şi este gata să mănânce o mulţime de mâncăruri care până acum i-ar fost interzise. Aşa că profită şi dă-i cât mai multe noutăţi. Asta înseamnă că mâncarea pe care o pui pe masă trebuie adaptată, astfel încât să poată mânca şi cel mic. Ardeii sau dovleceii umpluţi, de exemplu, trebuie să aibă o umplutură uşor de digerat, care face bine atât celor mici, cât şi părinţilor. Fripturi din pui sau curcan, peşte, paste, însoţite de legume şi salate pot fi delicioase pentru toţi membrii familiei şi fac trecerea spre un stil de viaţă sănătos. Chiar dacă micuţul trecut de 1 an le mănâncă neîndemânatic, este vorba de o etapă extrem de importantă, în care trebuie lăsat să cunoască şi să experimenteze.

Ce „finger foods“ să-i dau?

Mai întâi trebuie să răspunzi la câteva întrebări ajutătoare:

 • Cât de mari să fie bucăţelele ca să-i intre în guriţă?
 • Se pot lipi de cerul gurii, aşa cum fac cerealele şi anumiţi biscuiţi?
 • Este mâncarea suficient gătită pentru a fi consumată de copil? Gândeşte-te atât la diversele feluri de carne, cât şi la legume şi fructe. Cel mai bine este să aplici principiul „nici prea- prea, nici foarte-foarte“.
 • Sunt destul de mici bucăţelele? Bucăţelele pot varia ca mărime în funcţie de textură. Ce este moale poate fi tăiat mai mare. O bucăţică de pui va fi mai mică decât una de pepene.
 • Ce faci dacă îţi respinge bucăţele de mâncare? Nu renunţa. Oferă-i-le la masa următoare sau în zilele următoare. După 10 încercări, victoria e sigură.

Bucăţele de evitat

Finger foods sunt amuzante şi pot fi un succes când le dai copiilor mai măricei (peste 18 luni), dar este important să eviţi când au o valoare nutriţională foarte mică. Unele pot fi şi periculoase, copiii putând să se înece cu ele. De aceea, trebuie supravegheaţi pe toată durata mesei, indifferent ce au în farfurie. Iată însă ce trebuie să eviţi:

 • Bucăţele de legume crude şi de fructe tari.
 • Struguri întregi, cireşe şi roşii cherry întregi. Ele trebuie curăţate şi tăiate în sferturi.
 • Fructe uscate şi stafide.
 • Alune, nuci, seminţe.
 • Unt de alune sau de seminţe.
 • Cârnăciori, hot dogs, chiar tăiate în bucăţele mici.
 • Pâine cu mizul prea pufos. Se poate lipi de bucăţelele de carne sau de brânză şi este greu de înghiţit.
 • Bomboane şi gumă de mestecat.
 • popcorn, alte snack foods.

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.