Home / Copil / Alimentatie / 9 „alergeni principali” la care trebuie să ai grijă!

9 „alergeni principali” la care trebuie să ai grijă!

Alimentele vinovate că provoacă o reacție alergică sunt numite “alergeni principali”.  Acestea stau la baza a 90% din reacțiile alergice. Noi am găsit câteva și vi le dezvăluim și vouă.

Ouăle

Se estimează că aproximativ 1,5% dintre copii sunt alergici la ouă. Aproape 70% dintre ei scapă de ea înainte de vârsta de 16 ani, iar restul vor fi afectați toată viața.  Oul este prezent în multe produse și de aceea trebuie să fii foarte atent la etichete când cumperi un produs. Unii alergici la ouă le tolerează dacă sunt în prăjituri, dar sunt și persoane mult mai sensibile, la care și o simplă urmă de ouă poate declanșa o reacție alergică.

Laptele de vacă

Intoleranța la lactoză nu trebuie confundată cu alergia la laptele de vacă. Alergia la laptele de vacă o întâlnim, de obicei, la sugari, rareori după un an. Se estimează că 2,5% dintre copii suferă de aceasta. Aproape patru din cinci copii scapă la alergia la lapte înainte de vârsta de 16 ani. Persoanele care sunt alergice la laptele de vacă pot fi, de asemenea, sensibile la laptele de capră sau de oaie, ale căror proteine ​​sunt similare. Ca și ouăle, laptele este folosit la foarte multe dulciuri și de aceea trebuie să citiți cu atenție eticheta produselor pe care le cumpărați.

Soia

Alergia la soia este cel mai frecvent observată la sugari. În majoritatea cazurilor, copiii își pierd alergia înainte de vârsta de 2 ani. Posibilele surse de soia din dietă sunt foarte numeroase: biscuiți, condimente, carne procesată, coloranți alimentari.

Arahidele

Alergia la arahide este una dintre cele mai frecvente, mai ales în America. Se estimează că aproximativ 1% din copii suferă de aceasta și aproximativ 20% o vor pierde pe măsură ce cresc. În cele mai severe cazuri, reacția alergică poate fi fatală. Arahidele fac parte din familia leguminoaselor. Prin urmare, este posibil să fii alergic la arahide fără a fi la nuci și invers. Rețineți că produsele cosmetice, hrana pentru animale, medicamentele sunt, de asemenea, posibile surse de arahide și, prin urmare, pot provoca reacții alergice.

Nucile

(Migdalele, nucile de Brazilia, alunele, nucile de Macadamia, semințele de pin, fisticul)

Alergia la nuci apare la copiii cu vârste cuprinse între 1 și 7 ani, iar aproximativ 10% din alergii dispar înainte de vârsta de 5 ani. La adulți, alergia poate fi declanșată după reacția încrucișată cu polen de mesteacăn. Nuca de cocos și nucșoara nu fac parte din familia nucilor și, prin urmare, nu sunt introduse în categoria alergenilor.

Semințele de susan

Această alergie apare de obicei la copiii de la 6 luni până la 3 ani și în 20% din cazuri dispare înainte de vârsta de 7 ani. Susanul este utilizat în multe preparate alimentare, dar și în produse nealimentare (cosmetice, medicamente, bandaje adezive, uleiuri topice, insecticide etc.). Deci, mare atenție la etichete!

Grâul

Alergia la grâu este cel mai frecvent observată la sugari. Și 80% dintre aceștia o pierd înainte de vârsta de 5 ani. Dacă alergia apare la vârsta adultă, aceasta va fi de obicei permanentă. Este important să rețineți că alergia la grâu este diferită de intoleranța la gluten (boala celiacă).  Este important să verificați eticheta!

Peștii și fructele de mare

Alergia la fructele de mare este mai răspândită la vârsta adultă și are potențial mare de severitate, șocul anafilactic putând fi o complicație redutabilă, în timp ce alergia la pește poate apărea în copilărie.

Iată cele 3 categorii de animale marine care pot produce alergii:

  • Peștii– cei mai frecvenți sunt tonul, codul, somonul, halibutul, pisica de mare. Alergia la unul dintre ei nu înseamnă automat alergie la toți.
  • Crustaceele: creveții, crabii și homarii
  • Moluștele: scoicile, stridiile și midiile

Semințele de muștar

Familia muștarului cuprinde broccoli, conopida, varza și rapița. Semințele lor conțin proteine ​​foarte asemănătoare. Prin urmare, se recomandă unei persoane alergice la muștar să nu consume semințele, germinate sau nu, ale plantelor din această familie. Dar poate să mănânce broccoli, varză fără probleme.

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.