Home / Bebelus / Exerciții simple pentru stimularea limbajului copilului

Exerciții simple pentru stimularea limbajului copilului

De la o vârstă fragedă, copilul tău începe să-și țeasă pânza de cuvinte. Înregistrează sunete și cuvinte pe care le va folosi mai târziu. Ca părinte, rolul tău este să stimulezi această învățare valoroasă. Iată cum:

Am stat de vorbă cu un specialist în logopedie și l-am întrebat de la ce vârstă începem să vorbim cu bebelușii și acesta ne-a spus că „Nu este niciodată prea devreme pentru a stimula limbajul ”. La început vor fi doar cuvinte, cuvinte, cuvinte…

Dacă uneori te simți prostesc vorbind cu un bebeluș care nu îți răspunde, trebuie să știi că acesta este primul pas pentru a stimula limbajul. Copilul își dezvoltă înțelegerea bine înainte de a vorbi. De aici și nevoia de a fi stimulat. Numește părțile corpului atunci când îi faci baie, numește hainele pe care le-ai pus pe tine și pe el atunci când te-ai îmbrăcat, numește mâncarea și lucrurile pe care le faci la masă etc.

Jocuri sonore

Când bebelușul începe să scoată sunete, tu trebuie să răspunzi cu aceleași sunete. Da, uneori vei simți că regresezi de la repetarea „ah-uh, dar, văzând că îl imiți, bebelușul va dori la rândul său să te imită. Adaugă tu sunete noi, expresii faciale etc., rolul tău fiind să duci copilul puțin mai departe, să-l împingi să scoată sunete noi. Acesta trebuie să treacă prin imitație pentru a învăța să vorbească.

Jocuri de cuvinte

Când bebelușul spune primele cuvinte, în jur de 12-18 luni, te concentrezi asupra intereselor sale în momentul prezent. Spui numele lucrurilor pe care ni le arată și a obiectelor pe care ni le aduce. Nu tu, ca adult, vei alege ceea ce să-i prezinți copilului. Mai degrabă ar trebui să-l lași să meargă către ceea ce îl interesează. Prin urmare, rolul tău, ca părinte, este să-ți observi copilul pentru a vedea ce-l interesează.

De exemplu, dacă copilul arată sau aduce un camion, despre acest obiect vom vorbi cu el. „Oh! Wow! Frumosul camion. Frumosul camion roșu. Frumosul camion roșu rulant” etc. Trebuie să adaugi cuvinte pentru a permite copilului să facă legături, pentru a-și extinde cunoștințele despre cuvinte noi – și totul trebuie făcut sub semnul distracției. 

Jocuri de cărți

Când copiii sunt mici, cărțile sunt jucării. Acestea ar trebui să fie întotdeauna la îndemâna lor  și nu într-o bibliotecă sau pe un raft prea ridicat pentru ei. Cartea este una dintre cele mai bune jucării pentru stimularea limbajului unui copil, iar pentrua trezi interesul copiilor, cumpără cărțile cu clapete pe care le pot ridica, texturi pe care le pot descoperi și sunete pe care le pot auzi și repeta. Uită de poveștile lungi, pe care ți-ar plăcea să i le citești tu, dar care nu vor trezi interesul micuțului tău. Cuvântul de ordine: alege cărți potrivite nivelului lor de înțelegere.

Învățare invizibilă

Limba este o învățare invizibilă, deoarece nu culegem imediat ceea ce semănăm. Pe de altă parte, toate semințele mici pe care cineva le-ar fi semănat de la vârsta cea mai mică a copilului vor ajunge inevitabil să dea roade. Potrivit specialistului „cu cât copilul are mai multă rețea de cuvinte și un vocabular extins, cu atât îi va fi mai ușor să învețecitească și să scrie mai târziu”.

Nevoie de ajutor?

Dacă bănuiești o tulburare de limbaj sau pur și simplu ai nevoie de sfaturi există o sumedenie de logopezi care te pot ajuta. Nu trebuie neapărat să faci mai multe consultații, este de ajuns să ceri un sfat și să te asiguri că ești pe drumul cel bun. Și când vine vorba de limbă, de comunicare, este mai bine să începi mai devreme decât prea târziu!  
 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.