Home / Copil / Ești un părinte-tigru?

Ești un părinte-tigru?

Părintele-tigru este un termen care îi vizează pe acei părinți care vor să controleze totul și cerințele lor legate de copii sunt foarte mari. Copiii lor trebuie să performeze. De ce face asta și care sunt consecințele acțiunilor sale? 

Părintele-tigru este foarte diferit de părintele-cloșcă, cel care este hiperprotectiv. „Cloșca” și consideră copilul foarte fragil, ca un bibelou de care trebuie să aibă grijă să nu se spargă, protejându-l de orice și oricine.

Când vorbim despre părintele-tigru, vorbim despre un părinte exigent, rigid, nu foarte cald și zgârcit, ne spun specialiștii. De foarte multe ori, se opune categoric între ceea ce percepe el drept bun sau rău”. Controlul poate proveni și din prezența anxietății la părinte. Părinții care trăiesc cu frică în fiecare zi pot avea, de asemenea, tendința de a-și supraproteja copilul. Și, în unele cazuri, supraprotecția se poate manifesta într-un mod controlator.

Un stil parental și nu o patologie

Psihologii spun că a fi un părinte care controlează nu este neapărat o boală în sine, ci mai degrabă un stil parental autoritar. 

Potrivit specialiștilor există patru stiluri de părinți:

  • Democratul – părintele călduros și afectuos, dar care oferă o supraveghere clară și coerentă copiilor.
  • Autoritarul – cel care își supraveghează foarte mult copilul. Are așteptări foarte mari și deseori nu reușește să fie cald și afectuos.
  • Permisivul – părintele foarte cald și afectuos, nu îndrăznește să stabilească limite pentru copiii săi.
  • Eliberatul – el nu oferă nici afecțiune, nici supraveghere.

Cel mai bun stil parental este, prin urmare, unul care echilibrează doi factori: afecțiune și supraveghere.

Este părintele-tigru conștient de starea sa?

Unii părinți care controlează au primit o educație strictă și controlată  la rândul lor. Vor să reproducă același scenariu cu copiii lor, deoarece consideră că acest model a avut un efect pozitiv asupra lor. Prin urmare, ei sunt pe deplin conștienți de metoda educațională utilizată. Pentru ei, aceasta este cea mai bună opțiune și acționează în interesul superior al copilului lor. Departe de ei ideea de a face rău.

În ceea ce-i privește pe cei care sunt autoritari de frică să nu li se întâmple ceva copiilor, nu putem vorbi cu adevărat despre o alegere conștientă, deoarece fac acest lucru cu scopul (supra) protecției. Dar, din nou, acționează așa deoarece cred că este în interesul copiilor lor. 

Consecințe dramatice pentru copii

Influența părintelui-tigru nu este lipsită de consecințe pentru copil. Acest stil parental are un impact direct asupra dezvoltării lui și poate avea consecințe asupra dezvoltării lor psihologice și sociale. Iată-le pe cele mai frecvente.

Impacturile asupra copiilor

  • Copii mai rezervați, mai puțin spontani și anxioși
  • Posibil reacții slabe la frustrare
  • Este probabil să se angajeze în așa-numitele activități antisociale, cum ar fi dependența de droguri, alcoolismul, delincvența și vandalismul.

Psihologii spun că copilul unui părinte-tigru poate deveni totuși un adult senin și împlinit, „dar că toate acestea depind de nivelul de control exercitat și de diferiți factori de mediu, personali și familiali”.

Părinte-tigru, copil mincinos!

Confruntat cu un părinte-tigru, copilul care se simte prins între dorințele și nevoile sale și ceea ce îi cere părintele, ar putea începe să mintă. „Cu toate acestea, un părinte poate fi autoritar și poate avea reguli stricte de creștere, dar poate fi și cald și, de ce nu, confidentul copilului său. În acest caz, copilul se simte mai liber să se exprime și, prin urmare, este mai puțin probabil să mintă”.

Încă o dată, înțelegem că totul depinde de nivelul de control exercitat de părinte și de personalitatea copilului.

A avea un părinte-tigru nu este neapărat rău pentru copil, dar este esențial ca părinți să rămâneți atenți. Dacă nivelul de control exercitat ajunge să afecteze părintele sau copilul, este de preferat să se consulte un specialist (psiholog sau psihoeducator). 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.