Home / Copil / Dr. Alexis Cochino: Copiii nu au o imunitate slabă, ci neexperimentată

Dr. Alexis Cochino: Copiii nu au o imunitate slabă, ci neexperimentată

 

shutterstock_115608187

dr_Alexis-Virgil_Cochino

 

Răcelile, gripele și toată gama de afecțiuni respiratorii reprezintă în fiecare sezon rece un adevărat bau-bau pentru fiecare mamă. Și evident, vine imediat întrebarea „cum îi stimulez imunitatea copilului meu ca să fie mai rezistent în fața bolilor?”. Unul dintre cei mai cunoscuți medici specialiști în alergologie și imunologie clinică din România, dr. Alexis Cochino ne spune cum funcționează sistemul imunitar și care sunt pericolele stimulării lui.

 

Cum debutează sezonul rece, mulți părinți se grăbesc să le ofere copiilor imunostimulatoare. Le recomandați? Sunt ele eficiente? 

Nu recomand administrarea acestor suplimente pentru că sistemul imunitar nu are nevoie de ele. Defectele sistemului imunitar sunt niște boli foarte, foarte rare și apar la mai puțin de 1 dintr-o mie de copii. Aceasta înseamnă că marea majoritate nu are probleme cu imunitatea și primește aceste produse degeaba. Sistemul imun al copiilor este doar neexperimentat, adică nu s-a întâlnit până în acel moment cu majoritatea microbilor din mediu. Când întâlnește pentru prima oară un microb, mai ales la intrarea în grădiniță, durează câteva zile până când sistemul imun își fabrică armele ca să-l elimine. În acest timp microbul își face de cap. A doua oară când întâlnește același microb, sistemul imun știe cum să reacționeze și să-l elimine înainte ca el să producă boli.

Considerați că administrarea imunostimulatoarelor poate avea efecte negative sau pozitive asupra imunității copiilor sub 7 ani?

Nu cred că este vorba doar de copiii mai mici de 7 ani, ci de toată lumea. Sunt multe produse care au pretenția că influențează pozotiv sistemul imun. Îngrijorarea mea este că fac ceva, nu că nu fac nimic. Din păcate, nu știm cum acționează anumite produse asupra sistemului imun. Acesta este un sistem complex, pe care abia descoperim cum e construit și nicidecum să-l înțelegem. Acționând asupra unui sistem pe care nu-l cunoști, riști să-l dereglezi. Și noi avem câteva cazuri de copii cu boli autoimune, boli care s-au declanșat după astfel de tratamente.

Din ce este construit sistemul imunitar?

Este construit dintr-o sumedenie de celule, molecule și substanțe, care stau aglomerate în unele zone din organism – cum este măduva osoasă, timusul, splina, ganglionii limfatici. Dar elemente ale sistemului imun patrulează prin tot organismul, tocmai pentru a ține sub observație agresorii care pot intra în organism, cât și celulele noastre care o pot lua razna din diferite motive.

Care sunt pașii pe care ar trebui să-i facă un părinte pentru a forma un sistem imunitar puternic?

Nu cred că ceva din ce facem noi poate să ducă la o construcție mai bună decât este el genetic conceput. Putem să facem în schimb prostii care să afecteze dezvoltarea sistemului imunitar: alimentația dezechilibrată, lipsa mișcării, contactul cu toxice sau fumatul pasiv. Mulți părinți cred că fumatul pasiv înseamnă ”dacă mă duc cu copilul la bar”. NU! Fumatul pasiv înseamnă că există un fumător în casă. Chiar dacă fumează afară, când ajunge în casă părintele fumător eliberează prin respirație niște substanțe la fel sau chiar mai toxice decât cele existente în fumul de țigară.

Ce efecte are fumatul pasiv asupra sănătății copiilor?
Aceleași, poate chiar mai rele decât asupra unui adult: scăderea capacității de apărare, mai ales la nivel respirator, precum și numeroase tipuri de cancer.

Este adevărat că sistemul imunitar se maturizează în primii șapte ani de viață?

Aș spune că mai degrabă se experimentează în primii ani de viață. Adică la naștere și chiar în viața intrauterină, majoritatea mecanismelor de apărare ale organismului există deja și sunt la fel de funcționale și de puternice ca ale unui adult. Numai că nu s-au întâlnit încă cu anumiți microbi. Sistemul imunitar este format dintr-o grămadă de elemente și fiecare element se ocupă individual de câte un agresor. Aceste elemente patrulează permanent prin organism până își întâlnesc ținta. Și atunci când o întâlnesc, cele câteva celule soldați sunt stimulate și se formează un pluton sau o armată care omoară agresorul. Din acest moment celulele imunitare devin mult mai performante, deoarece știu să recunoască mult mai repede agresorii și să declanșeze mult mai rapid reacțiile imunologice. Dacă înainte acest proces dura câteva zile, acum se va desfășura în câteva ore.

Care considerați că sunt cele mai importante măsuri de prevenție ale afecțiunilor respiratorii?

Nu cred că trebuie să ne facem un scop în viață din prevenirea infecțiilor respiratorii la copii. Este un scop greșit să-ți ferești copilul de răceli.  El trebuie să intre în contact cu acei microbi mai devreme sau mai târziu pentru ca sistemul imunitar să știe să-i recunoască pe viitor și să-i distrugă. Întâlnirea cu acești microbi în primii ani de viață antrenează sistemul imunitar și-l determină să fie mai eficient și să declanșeze mai repede reacțiile de apărare.

 

 

 

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.