Home / Bebelus / Alimentatie / Diversificarea când prelungești alăptatul

Diversificarea când prelungești alăptatul

Diversificarea nu exclude alăptatul! Iată un adevăr pe care nimeni nu-l poate contesta. Dar cum să faci ca mesele bebelușului să fie cât mai corecte? Câte cu lapte? Câte cu mâncare solidă? Ce cantități? Vom vedea în cele ce urmează…

La ce vârstă începe diversificarea unui copil alăptat la sân? Se poate de la 4 luni?

Un copil alăptat la sân, nu are nevoie decât de miraculosul lapte matern. Dacă greutatea și ritmul lui de dezvoltare  sunt optime, este cert că laptele mamei conține toți nutrienții necesari procesului de creștere și îi asigură protecția imunitară. Până la 6 luni, nu are nevoie de altceva, mai ales că prin laptele mamei, copilul cunoaște diverse savori, în funcție de ceea ce mănânca mama. Când vine vremea diversificării, papilele bebelușului păstrază memoria acestor gusturi, ceea ce facilitează instalarea noilor deprinderi de a mânca.

Momentul ideal al diversificării

Între 5 și 6 luni, copilul stă în funduleț, îi cresc primii dințișori, poate să mestece mâncarea și este curios să guste din tot ce vede pe masă. Unii micuți încep să-și manifeste acest interes pe la 5 luni, alții la 6 și chiar 7 luni. Dar oricâte virtuți ar avea laptele matern, ziua în care acestea nu mai sunt suficiente este pe aproape. Cea mai bună soluție de început este un adaos de cereale pentru bebeluși. Ele îi vor ține de foame și îi furnizează un plus de energie. Ceea ce trebuie să rețină orice mamă, este faptul că debutul diversificării nu are zi fixă, ci este dictat de copil. Nu este nicio dramă dacă, din anumite motive, un bebeluș este diversificat de la 7 luni sau de la 5. Dar este o problemă dacă a ajuns la 8 luni și nu manifestă interes decât pentru lapte. În acest caz, este nevoie de ajutorul medicului.

Există riscul de a respinge diversificarea, dacă se face mai târziu?

Pediatrii spun că există o perioadă propice pentru debutul diversificării, între 4-7 luni, când mucoasa intestinală poate învăța să tolereze diferitele tipuri de alimente. O dovadă este glutenul, care poate provoca alergii dacă este introdus prea devereme (înainte de 4 luni) sau prea târziu (după 7-8 luni). Evident, nu sunt luate în discuție cazurile speciale (copii cu predispoziție la alergii, din familii cu istoric în acest sens). În privința lor, medicul stabilește alt program. De precizat că la copiii diversificați tardiv apare riscul carențelor de fier, zinc, vitamina B6 și de vitamina B12, dacă mama este vegetariană.  În concluzie, diversificarea nu exclude alăptatul, ci îl completează cu nutrienți care acoperă ansamblul nevoilor nutriționale ale copilului, în general recomandându-se debutul alimentației solide la vârsta de 6 luni.

Care sunt cantitățile recomandate?

Între 6-8 luni, Organizația Mondială a Sănătății recomandă 2-3 linguri de supă / piure de legume sau de carne + 2 gustări la cerere, menținând alăptarea la sân.  Treptat, cantitatea de alimente trebuie să crească până la 2-3 dintr-o cană de 250 ml, la fiecare masă. Între 9-11 luni, porția orientativă este de 1/2 dintr-un bol de 250 ml, de 3-4 ori pe zi + 1-2 gustări numai la cerere + alăptat la sân. Între 12-23 de luni, același regim, dar în cantități mai mari: ¾ dintr-un bol de 250 ml la fiecare masă + alăptat la sân. Atenție, însă! Aceste cifre sunt orientative. Nu face o obsesie pentru ele, fiecare copil are propriile nevoi și apetit. Dacă se dezvoltă în parametrii normali, poate mânca mai puțin decât cantitatea recomandată. Despre copiii care mănâncă mai mult, nimic rău, dacă greutatea lor este apropiată de standardele normalității.

Și dacă bebe nu mai vrea lapte… ?

În mod normal, acest lucru se poate întâmpla câteva zile la rând, apoi bebelușul reintră în normal. Mama nu trebuie să facă altceva decât să continue să-i ofere masa la sân, indiferent de reacția lui. Dacă lucrurile nu reintră în normal, laptele matern va fi dat cu biberonul, pentru a nu-l priva pe copil de acest aliment atât de complex.

Până la ce vârstă poți prelungi alăptatul după diversificare

În principiu, alăptatul se poate prelungi cât vrea mama. Important este ca alimentația solidă a copilului să fie cât mai variată și mai sănătoasă. Singura capcană a alăptatului îndelungat este aceea de a-l învăța pe copil să aștepte atunci când mama nu este disponibilă. Un copil mare nu mai poate fi pus la sân oricând vrea, ci atunci când se poate. În privința, înțărcării, copilul o va face atunci când va simți nevoia.

 

 

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.