Home / Bebelus / Despre căpușe și boala Lyme

Despre căpușe și boala Lyme

Vara a venit și cu toții, părinți și copii, plecăm în plimbări prin pădure, parcuri… fără să ne gândim că în iarba pe care ne dorim să stăm ne pândește căpușa, această mică vietate care ne poate provoca o sumedenie de neplăceri, cea mai gravă dintre ele fiind boala Lyme.

Aceasta este o afecțiune infecțioasă, care se poate transmite prin mușcătura unei căpușe infectate. În majoritatea cazurilor, mușcăturile de căpușe nu provoacă această boală, de aceea, nu trebuie să vă panicați în cazul în care pățiți asta.

Boala Lyme își datorează numele unui orășel cu același nume din Connecticut (Statele Unite), unde a apărut primul primul caz, în 1977. Cauza acestei boli este o bacterie numită Borrelia burgdorferi și care este transmisă oamenilor prin căpușe. 

Mod de transmitere

Căpușele, care variază în mărime de la un vârf de ac la o sămânță de susan, se hrănesc cu sânge. Pentru a-și face plinul, se agață de corp și se hrănesc până se susțin de acesta.

Astfel, atunci când căpușele trec de la un animal infectat la oameni, devin un vector pentru bacteriile responsabile de boala Lyme. Acestea fiind spuse, pentru ca bacteriile să fie transmise, căpușele trebuie să rămână atașate pe corp cel puțin 24 de ore.

Timpul de incubație al bolii variază între 3 și 32 de zile și, prin urmare, în această perioadă, trebuie să fim atenți la simptomele cele mai frecvente, pe care o să vi le spunem și noi în rândurile care urmează.

Simptome

Primul simptom este apariția unui „buton roșu” pe piele la locul mușcăturii sau în locul de unde a fost înlăturată căpușa, dar dispare în câteva zile. Acest lucru este normal după o mușcătură și nu indică neapărat boala Lyme. Între 3 și 30 de zile apar erupțiile cutanate  eritema migrans) și se pot răspândi pe piele, acestea de obicei neprezentând mâncărimi sau durerere. Eritema migrans este unul dintre semnele distinctive ale bolii Lyme.

După o lună de zile, apare eritema migrans și în alte zone ale corpului decât în locul mușcăturii, dureri și umflături articulare, vărsături, greață, febră, dureri de cap, frisoane și chiar afecțiuni neurologice.

Precauții

Copiii care petrec mult timp în aer liber și iau contact cu iarba sunt în mod deosebit în pericol. Adulții care au ocupații în aer liber, de asemenea, prezintă un risc crescut.

Căpușele se atașează ușor de pielea descoperită. Dacă vă aflați într-o astfel de zonă, protejați-vă copiii și pe dvs. purtând bluze cu mâneci lungi și pantaloni lungi. Nu lăsați animalele de companie să meargă în buruieni și iarbă înalte. Dacă o căpușă urcă pe ele, în casă se poate transfera pe voi sau copii.

Căpușele se pot agăța oriunde pe corp, iar mușcătura lor nu provoacă durere. Prin urmare, putem fi gazda unei căpușe, fără să știm măcar! După astfel de plimbări, odată ajunși acasă, inspectați corpul  dvs. și pe cel al copiilor și faceți un duș.


Ghinion, ai o căpușă agățată de tine? Nu vă panicați! Dacă nu aveți posibilitatea să mergeți la medic să o scoată, luați o pensetă și apucați căpușa de cap. Apoi, o trageți ușor, prin rotire, având mare grijă să rămână întreagă și evitând strângerea abdomenului căpușei, deoarece poate trece bacteria din glandele salivare în plagă.

După ce ai reușit să o scoți, pui căpușa într-un recipient, închizi ermetic și mergi la medic. Acesta o să o trimită la laborator pentru investigații. Dacă rezultatul analizei este negativ, nu este nevoie de tratament cu antibiotic.

Acest articol are doar scop informativ și nu înlocuiește sfaturile unui specialist.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.