Despre capere

Caperele sun mugurii caperului, un arbust spinos, cu frunze rotunjite și flori alb-rozalii, care se cultivă în Cipru, Grecia, Franța, Italia și Spania. Familia caperului este înrudită cu familia verzei. Caperele sunt esențiale pentru bucătăriile mediteraneene, în special pentru cea italienească și cea cipriotă. A început să fie folosite și la noi și de aceea m-am gândit să vă spun câte ceva despre ele.

  • Caperele se comercializeză murate în oțet sau sare, cele murate în oțet având termenul de valabilitate mai mare.
  • În bucătăriile mediteraneene sunt folosite la salate, sosuri (sosul tartar, de exemplu) și la mâncărurile cu carne și pește. Gustul lor astringent, proaspăt și ușor picant este preferat în combinații cu somon, păstrăv, miel, dar și cu alte cărnuri roșii, cum sunt vita și porcul. Dar merg foarte bine și în sosurile cu roșii sau cu vin.
  • Se aromatizează bine și cu majoritatea condimentelor mediteraneene: busuioc, oregano, usturoi, tarhon, rozmarin, cimbru. Se combină bine și cu măslinele murate.
  • În sosurile calde trebuie folosite cu prudență, deoarece acestea își pierd gustul și aroma la temperaturi înalte. Este indicat să fie adăugate la sosuri și tocane cât mai târziu, pentru a reduce contactul cu temperaturile ridicate.

 

Știai că…

…floarea caperelor ține doar o zi, de dimineaţă până după-amiază. În aceeaşi zi apare şi fructul.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.