Home / Copil / Copilul meu este dependent de jocurile video?

Copilul meu este dependent de jocurile video?

Dependenta de jocurile video

Dependenta de jocurile video. Nu este un secret faptul că tinerilor le plac jocurile video. Dar nu este nici surprinzător, deoarece s-au născut într-un moment în care tehnologia și ecranele sunt pur și simplu omniprezente. Dar ar trebui să ne facem griji cu privire la timpul petrecut de copii jucând?

La aproape orice în viață, moderația este cel mai bun prieten al nostru! Cu alte cuvinte, nu are rost să le interziceți complet să joace jocuri video (oricum, vor găsi întotdeauna o modalitate de a juca cu prietenii sau în altă parte); este suficient să îi învățați cum să dozeze totul așa cum ar trebui.

Hobby sau dependență?

Contrar credinței populare, nu numărul de ore petrecute jucând determină dacă este sau nu o dependență, ci mai degrabă impactul pe care jocul îl are asupra vieții și comportamentului copiilor. Cu alte cuvinte, chiar dacă copilul sau adolescentul petrece 3 ore pe zi pe un computer sau consolă, dar nu îi afectează performanța academică, starea de spirit sau viața socială, nu este absolut necesar să vă faceți griji.

De exemplu, Organizația Mondială a Sănătății, care a adăugat anul trecut Tulburarea jocurilor video la Clasificarea internațională a bolilor, explică această dependență ca „un comportament legat de practica jocurilor video sau a jocurilor digitale care se caracterizează prin pierderea controlului asupra jocurilor, o concentrare sporită asupra jocurilor, până la punctul în care depășește alte interese și activități zilnice, precum și continuarea sau creșterea practicii jocurilor, în ciuda repercusiunilor dăunătoare.” În plus, acest comportament extrem trebuie să fie clar evidențiat timp de cel puțin 12 luni pentru a putea fi pus un diagnostic. Dependența adevărată afectează doar o minoritate dintre pasionați de jocuri video!

Vorbește despre asta!

Cel mai important, dacă sunteți îngrijorați în vreun fel sau pur și simplu vreți ca copilul să dezvolte interese mai diverse, luați-vă timp să vorbiți cu el. Interesați-vă de jocuri și aflați mai multe despre această lume; a vă pune în locul lor vă permite să vedeți lucrurile diferit. Vorbiți-le despre importanța de a avea o varietate de pasiuni și încurajați-i să încerce lucruri noi și să-și deschidă orizonturile.

Să vedem și partea bună

În cele din urmă, nu uitați că, deși pasiunea pentru jocurile video este una pe care nu o puteți împărtăși niciodată sau poate că nu o înțelegeți, copilul va beneficia cu siguranță de aceasta. Într-adevăr, s-a demonstrat că, atunci când sunt utilizate în mod rezonabil și corect, jocurile video cresc abilitățile de coordonare, memorie și rezolvare a problemelor. De asemenea, pot avea un impact foarte pozitiv asupra stimei de sine, ca să nu mai vorbim că i-ar putea ajuta să aibă o slujbă bună mai târziu!

Pe scurt, nu uitați că niciodată nu este totul complet negru sau complet alb. Important este pur și simplu să găsiți împreună  echilibrul!

Pe lângă acest articol legat de dependenta jocurilor video, te invitam sa citesti si Abilitatile cognitive ale copilului.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.