Home / Copil / De ce trebuie să-i repeți totul de 10 ori?

De ce trebuie să-i repeți totul de 10 ori?

shutterstock_176186954

I-ai zis de 10 ori să vină și nici nu te-a auzit ? Oare se face că nu te aude sau nu știi cum să comunici cu el ? Află de ce copilul tău nu te aude și ce ar trebui să faci să te asculte.

De multe ori ai sentimentul că vorbești pur și simplu cu pereții. Stai liniștită,  nu ești singura mamă care simte asta. Statisticienii spun că în medie un părinte îi repetă copilului o cerință de 3-5 ori. „În mod normal părinții și copiii nu se află în aceeași lume. Lumea părinților este plină de constrângeri, exigențe și responsabilități, pe când cea a copiilor este dominată de jocuri, descoperiri, învățat și totul se întâmplă acum, în acest moment. De aceea când le cerem să facă un lucru, nu-l fac imediat. Hai să pătrundem în lumea lor și să vedem de ce ei percep lucrurile diferit.

„Hai mai repede că întârziem”  

Din punctul tău de vedere de cum te trezești pregătești micul-dejun, îl trezești pe cel mic, îl ajuți să se îmbrace și-l așezi la masă. Între timp te pregătești repede și tu, îți bei cafeaua și ești gata de plecare, numai că puiul tău încă nu a terminat de mâncat și vrea să vadă ultimele secvențe din desenul lui animat preferat. Dar tu știi că veți pleca în întârziere.

În schimb, copilul tău nu înțelege încă noțiunile de „ peste 5 minute”, ”întârziem” etc, mai ales dacă sunt încă la grădiniță sau în primii ani de școală.

Soluția:
Pregătește tot ce poți cu o zi înainte. Vei câștiga timp important dacă alegeți împreună hainele cu care se va îmbrăca a doua zi. Așază-le frumos în sufragerie și de cum se trezește, scoate-l din camera lui unde va fi tentat să se mai joace sau să se mai ghemuiască puțin sub pătură. Fă împreună cu el un tabel interactiv  în care să bifeze tot ce face: îmbrăcat, mâncat, spălat pe dinți, încălțat etc. Se va simți implicat ș va ieși din rutina matinală în care tu ordonai și el executa.

„Hai la masă”

După ce ai așezat masă și ai pus mâncarea în farfurie, vrei ca toată lumea să treacă la masă ca să nu se răcească. Însă până nu ridici tonul și nu strigi la cel mic, el nu vine. Dej tu te-ai enervat, el mănâncă cu lacrimile în ochi și cina arată altfel decât vrei tu.

Copilul tău a venit de la grădiniță sau de la școală și e bucuros că-și regăsește universul și are nevoie de puțin timp să se destindă și să se bucure de jucăriile lui. Acum e în bula lui de joacă și chiar nu te aude.

Soluția:

Stabilește contactul cu el: așază-te la înălțimea lui, privește-l în ochi și spune-i calm, dar ferm că e gata masă. Ia-l de mână ca să-l scoți din lumea jocului, mergeți împreună să vă spălați pe mâini, apoi treceți la masă. Poți să-i implici și pe el în procesul de pregătire să așeze tacâmurile și șervețele, săi cheme pe ceilalți la masă.  Așa va fi primul la masă!

„Nu ai voie”
Este fraza cu cele mai nefaste consecințe. Tu te gândești la toate pericolele sau la faptul că strică, varză murdărește, iar pentru el această interdicție îi incită curiozitate.

Soluția?

Un copil vede totul ca pe o jucărie sau un teritoriu de descoperit. Așa că dacă nu vrei să atingă ceva, e bine să-l înlături din câmpul lui vizual. Și dacă există obiecte care nu se strică sau nu reprezintă un pericol pentru el, învață-l să-l folosească și să aibă grijă de el, arată-i ce funcții are. Dacă obiectul pe care-l cere este pe lista interziselor, distrage-i atenția.

”Strânge-ți jucăriile”

Sufrageria ta este un adevărat teren minat în care dacă nu ești atentă poți păși într-o piese de lego sau o mașină cu telecomandă. Și ți se pare că ești un Sisif condamnat să facă ordine pentru totdeauna.

Din punctul lui de vedere, ordinea este ceva abstract. Ce vede nu este dezordine, ci toate jucăriile sunt la dispoziția lui. Când totul e aranjat în cutii, nu mai știe ce are acolo. Iată motivul pentru care răstoarnă totul din nou pe covor.

Soluția?

Transformă strânsul jucăriilor într-un joc sau o competiție. În los să-i spui „aranjează-ți jucăriile”, spune-i ”cine strânge cele mai multe jucării câștigă”. Iată cum îl vei determina pe cel mic să strângă repede și bine totul. Mai poți de asemenea să strângi jucăriile cu care nu se joacă într-un sac pe care-l ascunzi și să lași la dispoziția lui doar pe cele preferate.

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.