Home / Copil / Cum încurajăm copiii să gătească

Cum încurajăm copiii să gătească

De trei ori pe zi este timpul pentru o masă! Și chiar dacă ne place să gătim, uneori am vrea ca cineva să ne ajute sau chiar să gătească în locul nostru, nu? Poate uneori v-ați gândit că și copiii vă pot ajuta, dar  ce nu știați este că acest lucru este benefic pentru ei. De ce? O să vă spun în rândurile care urmează.

Beneficiile pentru copil

Să nu credeți că încurajarea copiilor să gătească este un act egoist. Deloc. De fapt, gătitul pentru persoanele pe care le iubesc este o activitate foarte importantă pentru copii. Conform psihologilor, necesitățile de bază ale copiilor noștri sunt: să aparțină unui grup și să se simtă importanți.

Și pregătirea mesei pentru familie îndeplinește aceste două necesități!

Un copil care pregătește masa este ca un actor. Iese din poziția copilului asistat și participă activ la funcționarea grupului (familia). Deține un rol real, este capabil, important. Trebuie totuși să o luăm încet. Copiii trebuie să crească și să învețe.

Începeți de la o vârstă fragedă, puțin câte puțin

 Cea mai eficientă și mai ușoară metodă pentru copil de a participa la pregătirea mesei sau la treburile casnice este să-l implici de la o vârstă fragedă! Veți spune că pregătirea mesei cu cel mic durează mai mult timp, că timpul în zilele noastre aglomerate cam lipsește… Dar nu trebuie să faceți acest lucru zilnic.

Copiii mici iubesc să participe la treburile casnice și la pregătit masa. Există multe modalități de a răspunde acestei dorințe. De exemplu, să pună rufele în mașina de spălat…

Psihologii spun că implicarea copiilor în treburile casnice, în special între 3 și 5 ani, este cea mai bună modalitate de a-și dezvolta abilitățile executive. Abilități care îi vor ajuta toată viața, atât în cariera școlară, cât și în viața de adult.

Ca părinți, trebuie să-i implicăm, să le dăm suficient timp să termine sarcina, să fim răbdători și să le acceptăm greșelile. Așa îi ajutăm să crească, le hrănim încrederea în ei și ei ne vor ajuta mai voioși și cu eficiență când vor învăța să facă acel lucru.

La masă!

Implicarea copiilor în pregătirea meselor este cea mai eficientă modalitate de a-i învăța cum să mănânce sănătos, pentru că astfel au ocazia să guste alimente noi. Și în timpul gătitului este cea mai bună ocazie de a le vorbi despre beneficiile legumelor sau produselor pe care le pregătim.

Pentru reușita momentului trebuie să țineți cont de o regulă. Alegeți ziua în care timpul nu este o problemă. Pentru că, știm, gătitul cu copiii va dura mai mult. Dacă începem să-i stresăm, nu va fi un moment plăcut… Cel mai bine ar fi bine să începeți această operațiune în weekend. O să aveți timp să numărați ingredientele, să priviți culorile și să gustați, de ce nu, mâncărurile în fiecare etapă.

Nu-i întrebați…

Cel mai important lucru este să-i luați cu voi în bucătărie. Iată cum am procedat eu cu finuța mea. Are 4 ani. O întreb dacă vrea să mă ajute să pregătesc salata. Nu. Nu vrea. După 5 minute nu o mai întreb. Îi spun doar că îi voi arăta cum se taie salata, în timp ce-i așez în față un tocător și un cuțit de plastic. Imediat, devine foarte interesată. Taie cele două salate, amestecă sosul vinegretă și se înfurie că nu poate face ea totul. Am reușit să-i captez interesul! Sunt pe calea cea bună.

Alege bucuria!

Timpul petrecut în bucătărie împreună cu cei mici este o bucurie. Nu vă enervați văzând cojile legumelor pe jos, ci concentrați-vă pe succesul copiilor voștri. Nu le reproșați dacă fac mizerie. Ei vor fi mai implicați și foarte fericiți să participe. Astfel, îi ajutăm să crească frumos și să devină independenți. Care, la urma-urmei, este rolul nostru principal ca părinte!

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.