Home / Viata de familie / Activitati / Anxietatea de separare a părinților de copii

Anxietatea de separare a părinților de copii

Gândul de a te separa de copilul tău îți dă fiori? Nu ești singur! Majoritatea părinților, și în special mamele, o experimentează cel puțin o dată.

Nu toți părinții se împacă cu ideea de a-și lăsa copilul cu altcineva. Pentru unii, plecarea de acasă timp de câteva ore este un adevărat stres, iar pentru alții este musai să lase o listă lungă de lucruri de făcut și măsuri de siguranță de urmat de către persoana cu care îl lasă. Dar oare de unde vine teama de a-ți încredința copilul altei persoane?

Încrederea și instinctul matern

Majoritatea specialiștilor sunt categorici: instinctul matern așa cum se vede la alte mamifere nu există la om. La noi, educația socială este mai degrabă cea care duce la ceea ce se numește „instinct matern”. Potrivit Catherine Vidal, neurobiolog canadian, „experiența unei femei cu copilul este produsul istoriei sale personale și al contextului social, economic și politic în care se naște acest copil”. Prin urmare, este normal ca un părinte care a avut experiențe proaste sau a trăit într-un mediu neplăcut să-și dorească să-și protejeze copilul.

Atunci când tu ca mamă nu te simți pregătită să ai încredere într-un membru al familiei, într-o bonă sau chiar în soțul tău să-ți lași copilul, trebuie să te întrebi ce stă la baza acestei lipse de încredere în ceilalți.

Dacă este din cauza unei experiențe personale negative, trebuie să te gândești înainte de a-i submina rolul de tată soțului tău. Ferește-te de prejudecățile tale! Nu presupune că partenerul tău nu va ști ce să facă cu bebelușul dacă îi lași împreună cât timp mergi la magazin sau ai alte treburi de rezolvat. Tata are și el nevoie de a petrece timp singur cu puiul vostru.

Poate fi, de asemenea, o simplă problemă de anxietate de separare dificil de gestionat; atunci este necesar să încerci încet și sigur să ai încredere în persoanele apropiate ție, mamă și tată, pentru a lăsa copilul să se obișnuiască și cu alte persoane și pentru a promova dezvoltarea sa socială. Nu este nimic rău în a-ți încredința copilul unui adult de încredere, câteva ore, ci dimpotrivă!

Impactul anxietății de separare parentală

Pentru un copil, anxietatea de separare de părinți poate deveni în cele din urmă o problemă. Fiind continuu speriat, fără a avea încredere în ceilalți adulți din jurul său, poate face copilul nesigur, mai ales dacă părinții lui tind să denigreze alți adulți în prezența sa. Într-adevăr, întrucât copiii nu fac multe deosebiri, ei te vor crede dacă spui în fața lor că lumea este plină de oameni periculoși, că nimeni nu poate fi de încredere, că nu îl vei lăsa niciodată nimănui… Prin urmare, este mai bine să vorbești și să eviți să hrănești nesiguranța copilului tău în fața lumii din jurul său.

Indiferent dacă decizi să nu-ți lași copilul cu alte persoane și să ai numai tu grijă de el, trebuie să te gândești că va trebui, mai devreme sau mai târziu, să-l lași și în grija altor persoane: la creșă, grădiniță, școală etc. Când se va întâmpla acest lucru, ei pot fi mai predispuși la stres dacă nu au fost obișnuiți să aibă încredere în alți adulți responsabili. 

Evident, nu trebuie să-ți încredințezi copilul unor străini, dar poți să alegi cu atenție persoane de încredere cărora să le lași copilul din când în când, chiar și numai pentru o oră. Când vei avea nevoie de ajutor, o să-ți prindă foarte bine.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.