Home / Bebelus / Creșterea în înălțime de la naștere până la adolescență

Creșterea în înălțime de la naștere până la adolescență

Copiii cresc de la naștere până la adolescență, fiecare perioadă de creștere având caracteristicile sale, dar trebuie să știți că creșterea lor este influențată de diferiți factori pe măsură ce corpul lor se dezvoltă: structura genetică, alimentația, hormonul de creștere și, în adolescență, hormonii sexuali.

Cum să-ți măsori copilul

Pentru a-ți măsura copilul și pentru a te asigura că creșterea acestuia este adecvată vârstei, sexului și profilului său individual, ar trebui să utilizezi Diagrama de creștere a OMS care îi este potrivită. De fiecare dată când îți măsori copilul, notează greutatea și înălțimea acestuia astfel încât să-i poți urmări dezvoltarea și să vezi dacă crește în conformitate cu așteptările și standardele specifice vârstei.

Este important să măsori un copil în mod regulat, astfel încât să poți observa dacă are probleme de creștere, care altfel ar putea trece neobservate. Și pediatrul îl va măsura de fiecare dată la vizitele regulate. 

Vizitele la pediatru ar trebui să fie la:

  • în primele două săptămâni după naștere
  • la 2, 4, 6, 9, 12, 18 și 24 de luni
  • o dată pe an, de la 2 ani până la pubertate.

Ce influențează creșterea unui copil

Mulți părinți cred că doar factorii genetici influențează creșterea copilului, dar există și alți factori care vor determina cât de înalt va fi un copil ca adult. În primul rând, copiii cresc diferit, deci este o idee proastă să încerci să compari copilul cu prietenii și colegii lui. Iată câțiva factori care afectează dezvoltarea acestuia:

  • Factorii genetici
  • Obiceiurile alimentare și nutriția
  • Obiceiurile de somn
  • Hormonii de creștere
  • Prezența sau absența bolilor cronice

Sunt tinerii de astăzi mai înalți decât înainte?

S-a observat în ultimii ani că tinerii de astăzi sunt mai înalți decât cei dinaintea lor. Antropologii teoretizează că acest lucru se datorează în parte faptului că avem condiții de sănătate și nutriționale mai bune.

Estimează înălțimea copilului ca adult

Este posibil să estimezi cât de înalt va fi copilul tău ca adult folosind formula lui Tanner. Desigur, acest rezultat oferă doar un potențial rezultat statistic și nu este un adevăr absolut, mulți copii sunt mai înalți sau mai mici decât părinții lor.

Formula Tanner este determinată de următoarea ecuație:

  • Pentru băieți: înălțimea-țintă = (înălțimea mamei + înălțimea tatălui) / 2 + 6,5 cm
  • Pentru fete: înălțimea-țintă = (înălțimea mamei + înălțimea tatălui) / 2  6,5 cm.

Nu numai înălțimea este importantă în dezvoltarea copiilor noștri. Și greutatea trebuie să rămână, de asemenea, în „standardele” pentru creștere și dezvoltare generală adecvată. Indicele de Masă Corporală (IMC) ia în considerare greutatea, înălțimea și vârsta pentru a identifica dacă are o greutate normală sau dacă a ajuns într-o zonă periculoasă, din care trebuie să se îndepărteze prin revizuirea dietei și a nivelului de activitate fizică.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.