Home / Bebelus / Coronavirusul la gravide și copii

Coronavirusul la gravide și copii

Auzim și vedem multe informații despre coronavirus, fie ele false, fie adevărate. Pentru a-ți proteja familia nu trebuie să iei în seamă știrile false, ci doar să te informezi din surse oficiale.

Nu se știu multe lucruri despre COVID-19, certitudini noi sunt stabilite pe măsură ce specialiștii fac cercetări. Pe de altă parte, un anumit număr de măsuri de protecție rămân în vigoare. 

Femeile însărcinate și coronavirusul

Să începem cu vești bune: coronavirusul nu afectează femeile însărcinate mai mult decât pe restul populației. Prin urmare, riscul de a contracta boala ar fi același, indiferent dacă ești gravidă sau nu.

Cu toate acestea, la fel ca gripa normală, complicațiile și infecțiile respiratorii pot amenința sarcina. Dintre cazurile studiate până acum la femeile însărcinate care au avut virusul care provoacă COVID-19 la nivel mondial, niciun copil nu a fost infectat în timpul sarcinii. Virusul care provoacă COVID-19 nu a fost detectat în lichidul amniotic sau placenta femeilor gravide infectate. Nu a fost observată o malformație congenitală cauzată de virusul care provoacă COVID-19.

Cu toate acestea, din cauza modificărilor fiziologice din timpul sarcinii, femeile însărcinate riscă mai mult să dezvolte complicații ale unei infecții respiratorii. Cu cât simptomele și complicațiile sunt mai severe, cum ar fi pneumonia, cu atât consecințele vor fi mai mari pentru femeia însărcinată și copilul ei nenăscut.

În ceea ce privește transmiterea de la gravidă la făt, o echipă de cercetători chinezi a stabilit că este posibil, dar, așa cum spuneam mai sus, virusul nu pare să se găsească în lichidul amniotic. Cu toate acestea, potrivit cercetărilor lor, trei copii s-au născut prin cezariană în China, după ce mamele lor au suferit de pneumonie cauzată de coronavirus. Acești copii au contractat virusul și au fost febrili și letargici după naștere. Din fericire, toți copilașii sunt bine, testul lor devenind negativ șase zile mai târziu.

Copiii și coronavirusul

Copiii și adolescenții reprezintă un procent foarte mic din cazurile COVID-19. Când sunt infectați, de obicei au simptome foarte ușoare, uneori însoțite de diaree și vărsături.

Rețineți aceste lucruri:

  • Dacă un copil sub trei luni are febră, trebuie să solicitați asistență medicală imediată;
  • În ciuda simptomelor lor ușoare, copiii și adolescenții pot fi încă contagioși;
  • Trebuie să sunați la 112 dacă v-ați întors cu copilul dintr-o călătorie sau ați fost în contact cu cineva cu coronavirus.

Măsurile care trebuie luate sunt aceleași pentru toată lumea!

Copiii, femeile însărcinate și populația generală trebuie să respecte aceleași reguli în timpul pandemiei. Măsurile de prevenție cred că le știm cu toții, dar vi le reamintim și noi:

  • Spălați-vă cât mai des pe mâini folosind săpun timp de cel puțin 20 de secunde.
  • Folosiți un dezinfectant pe bază de alcool dacă nu aveți acces la săpun sau apă.
  • Acoperiți gura și nasul cu brațul în timp ce strănutați. Puneți haina la spălat și după aceea spălați-vă foarte bine pe mâini.
  • Evitați contactul cu persoanele cele mai vulnerabile atunci când sunteți bolnavi.
  • Evitați contactul direct cu persoanele din jur.
  • Sunați la 112 dacă aveți simptome de coronavirus.

CEL MAI BUN SFAT ESTE SĂ STAȚI ACASĂ CU FAMILIA DACĂ PUTEȚI PÂNĂ CÂND TRECE CRIZA. ESTE O MODALITATE BUNĂ DE A REDUCE RISCUL, CÂT ȘI O MODALITATE DE A REDUCE SURSELE DE STRES. 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.