Home / Copil / Alimentatie / Copilului tău îi plac dulciurile? Fereşte-l de dependenţă!

Copilului tău îi plac dulciurile? Fereşte-l de dependenţă!

de nutriționist Alina Stoica

Statisticile înregistrează în Romania un consum ridicat de zahăr, în medie ajungându-se la cifra record de 33 kg / persoană/an. Consumul constant, timp îndelungat, de  zahăr poate sta la baza dezechilibrelor de creştere la copii, manifestându-se în diverse forme: la nivelul sistemului nervos, în special în sfera atenţiei şi a capacităţii de concentrare, la nivelul sistemului imunitar prin deficienţe imunitare (digestive sau respiratorii), instalarea bolilor imune, inflamatorii, neoplazice. În plus, poate influenţa apariţia rahitismului şi fragilitate osoasă (prin dereglarea metabolismului calciului) şi carii dentare.

Ce trebuie evitat

Zahărul, în cantităţi mari creează dependenţă şi poate determina excluderea glucidelor naturale (fructe, miere de albine etc.). Vorbind despre factorii de risc ai aportului constant de glucide / carbohidraţi, important este să evităm, mai ales în alimentaţia copiilor, urmatoarele:

  • Carbohidraţii rafinaţi (faină albă, orez alb şi alimentele care conţin cereale rafinate – pâine, paste, fulgi, musli).
  • Produsele de patiserie şi cofetărie (prăjituri cu cremă, brioşe, pateuri, croissante, covrigi, plăcinte, batoane proteice, fursecuri, biscuiţi, napolitane, bomboane etc.).
  • Băuturile îndulcite, carbogazoase (au un aport ridicat de glucide – elimină apa-, dar şi mineralele Ca, Mg, Zn, Cu, Mn).

Remedii pentru pasionaţii de dulce

Cel mai bun remediu este încurajarea copiilor să descopere gustări sănătoase (fructe proaspete, deshidratate, oleaginoase, cereale integrale, seminţele, legumele dulci). De regulă, în perioadele în care apar tulburări de alimentatie, părinţii oferă orice copilului, „numai să aibă ceva în burtică”. O abordare greşită, primul pas către dezechilibre alimentare şi către tendinţa de a consuma cu precădere dulciuri cu un conţinut mare de grăsimi şi glucide.

Sfaturi verificate din experienţa mea de mamă

  • Nu oferiţi copiilor desertul ca recompensă („Dacă mănânci tot la prânz, îţi dau prăjitura“).
  • Nu oferiţi copiilor desert în fiecare zi sau, mai rău, după fiecare masă.
  • Acordaţi atenţie şi zahărului “ascuns”, existent în numeroase produse alimentare.

Cât zahăr în meniul zilnic

Raportându-ne la vârsta copilului, aportul procentual al principalilor nutrienţi  trebuie să se situeze între următoarele limite:

0-3 ani 4-18 ani Peste 18 ani
Carbohidraţi 45-65% 45-65% 45-65%
Grăsimi 30-40% 25-35% 20-35%
Omega-3 0.6-1.2% 0.6-1.2% 0.6-1.2%
Omega-6 5-10% 5-10% 5-10%
Proteine 5-20% 10-30% 10-35%

Idei pentru deserturi sănătoase

Cremă de ciocolată.

Ingrediente:  ½ avocado, 1 banană, 1 linguriţă de pudră de roşcove, 2 linguriţe de miere.

Mod de preparare: se pasează toate ingredientele în blender. În crema obtinută se pot adăuga seminţe, oleaginoase, fulgi de cocos, vanilie, scorţisoară, în funcţie de preferinţă. Poate fi consumată ca un mousse de ciocolată, cremă pentru biscuiţi, clătite, fursecuri, brioşe, frigărui de fructe.

Bombonele cu pudră de roşcove

Ingrediente: 2 linguri de fulgi de ovăz, 2 linguri de fructe deshidratate (stafide, curmale, afine, smochine, goji – la alegere), 2 linguri de seminţe şi oleaginoase (in, chia, susan, dovleac, cânepă, nuci, alune de pădure, caju, migdale – la alegere), 1-2 linguriţe de pudră de roşcove, 2 linguri de miere de albine.

Mod de preparare: ingredientele se amesteca în blender. Din compoziţia obţinută se formează biluţe, care se pot orna cu fulgi de cocos, pudră de roşcove, fistic măcinat.

Fursecuri cu branză

Ingrediente: 200 g unt, 200 g branză proaspătă, 200-250 g faină.

Mod de preparare: se amestecă ingredientele, iar compozitia obţinută se întinde într-un strat de 1 cm. Se pot tăia diferite forme care se ung cu ou bătut, se ornează cu seminţe (in, chia, susan) şi se introduc în cuptor, la o temperatură de 150-160 ⁰ C, timpul de coacere fiind 20-30 minute.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.