Home / Copil / Alimentatie / Copilul meu se ascunde să mănânce. Ce să fac?

Copilul meu se ascunde să mănânce. Ce să fac?

Din diferite motive, unii copii se obișnuiesc să mănânce pe ascuns, în dormitorul lor, afară etc. Ce ascunde acest obicei? Ar trebui să fim îngrijorați? Cum să reacționăm?

Când te apuci să faci curat, găsești sub patul copilului ambalaje de ciocolată, biscuiți și chiar castronele. El mănâncă în secret, în intimitatea camerei sale. Dar oare de ce?

Există multe motive

Mai multe motive pot împinge un copil să prefere să mănânce pe ascuns. Mai întâi trebuie să te întrebi ce imagine au în mintea lui mesele luate în familie. De exemplu, cina este un moment de relaxare sau este mai mult o sursă de conflict? Copilul tău are o problemă cu greutatea? Îi urmărești dieta? Are dificultăți la școală? Iată doar câteva întrebări pe care trebuie să ți le pui înainte de a stabili un „diagnostic” și, în consecință, o abordare.

Mâncatul, o practică socială

Desigur, hrana este necesară pentru supraviețuire. Dar este, de asemenea, mai mult decât o simplă nevoie. Într-adevăr, mâncarea este o practică socială: ar trebui să ne bucurăm să mâncăm împreună, cu familia sau cu prietenii. Împărtășirea unei mese este distractivă – cel puțin ar trebui să fie. La tine acasă cum este atmosfera din timpul cinei? Sunt râsete și discuții plăcute sau mai degrabă certuri și frustrări? Analizezi și încerci să schimbi.

Dacă copilul tău are tot ce-și dorește pe masă și vrea să plece să mănânce în dormitorul lui înseamnă că atmosfera este apăsătoare. Dar sunt și copii care vor să mănânce în fața televizorului din camera lor. Ar trebui să urmărești acest lucru și dacă copilul tău face așa ar trebui să nu-i dai voie pentru că este o practică total greșită.

De asemenea, gândește-te la propriile obiceiuri alimentare. Așa cum se știe, noi, părinții, suntem primul model al copiilor noștri. Relația ta cu mâncarea poate influența într-adevăr relația copilului tău cu mâncarea. Deci, dacă te învinovățești deschis de fiecare dată când mănânci o mâncare „interzisă”, pentru a nu te supăra, el va prefera să mănânce pe ascuns acea mâncare.

Mici derapaje sunt permise?

Ah! Faimoasele interdicții alimentare! Desigur, ne dorim tot ce este mai bun pentru copiii noștri. Acestea fiind spuse, chiar și alimentele nesănătoase ar trebui, din când în când, să-și găsească locul pe masa noastră. Într-adevăr, de îndată ce ceva este interzis, devine în același timp dublu ispititor! Prin urmare, copilul va dori să-l consume și mai mult – chiar dacă aceasta înseamnă să-l mănânce în secret… Dacă ai deja o dietă echilibrată, câteva mici derapaje nu vor cauza nicio problemă. Dimpotrivă! Dacă prăjiturile, bomboanele, chipsurile sunt considerate alimente normale, atunci își vor pierde „strălucirea”, iar copiii nu vor dori atât de mult să le mănânce.

Dacă tu ai în dulap alimente „interzise” și copilul tău știe că mănânci aceste alimente în secret, atunci va lua și el din ele, va merge în dormitor sau în alt loc unde să nu-l poți vedea și va repeta  comportamentul tău. Deci, cel mai bine este să-i dai din când în când și lui câteva „delicatese” din dulap. De asemenea, este important să fii sincer cu copilul tău.

Mâncatul pe fond emoțional

Noi, adulții, suntem familiarizați cu acest obicei de a mânca din cauza emoțiilor. O mică supărare, mâncăm o înghețată mare! Dar au și copiii această tendință de a mânca emoțional?

Da, numai că sunt șanse foarte mici ca copilul să-și dea seama că acest comportament alimentar este direct legat de starea lui de spirit. Deci, dacă aveți motive întemeiate să credeți că această manie de a mânca în secret este pe fond emoțional, poți consulta un psiholog.

Știm că tot mai mulți copii și tineri suferă de probleme alimentare care pot avea, pe termen lung, consecințe nefericite. Aceștia sunt adesea copii care sunt singuri sau care au prea multe responsabilități pentru vârsta lor. Dar există și alți factori declanșatori, cum ar fi durerea (pierderea prieteniei, iubirea, separarea părinților, mutarea în altă localitate etc.).

Acționează!

Pe scurt, dacă observi că copilul tău mănâncă în secret, este important să te întrebi care sunt motivele care duc la acest comportament înainte de a acționa. Este un obicei sau doar ceva trecător? Mai sunt oameni în casă care se comportă așa? Care este atmosfera la masă? Nu ezita să-i întrebi și pe ceilalți adulți din preajma copilului dacă au văzut un comportament schimbat la copil. După ce analizezi situația și ajungi la concluzia că nu știi cum să acționezi, cel mai bine este să consulți un nutriționist și, dacă este necesar, un psiholog.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.