Home / Bebelus / Copilul învață să stea în funduleț

Copilul învață să stea în funduleț

Momentul pe care părinții îl așteaptă cu nerăbdare este acela în care bebelușul stă singur în funduleț. Iată tot ce trebuie să știi despre această mare etapă din dezvoltarea lui.

Această poziție îi oferă bebelușului o nouă viziune asupra lumii, copiază poziția pe care o vede la tine încă de când s-a născut. Plus că-i place că va manipula obiecte folosind ambele mâini fără să stea întins pe spate. Este un moment extraordinar de libertate și una dintre marile etape ale dezvoltării bebelușului tău.

Când va putea bebelușul să stea în funduleț?

Înainte de a sta în funduleț, bebelușul va trebui să-și întărească niște mușchi. De exemplu, el trebuie să fie capabil să-și țină capul și să fi pierdut acel reflex de a lăsa capul pe spate, reflex care stresează atât de mult părinții. 

În jur de patru luni, bebelușul tău va putea să-și țină bine capul și să-l ridice atunci când îl pui pe burtă să se joace. Acest exercițiu îl va ajuta să-și întărească gâtul și va fi primul pas spre a se ridica. De asemenea, va învăța să se ridice cu brațele în această perioadă.

Între șase și șapte luni, va putea să stea temporar singur și să se rostogolească pentru a-și lua jucăriile. 

La șapte luni va reuși chiar să se protejeze de căderi atunci când își va pierde echilibrul.

În jurul vârstei de opt luni va sta foarte bine în poziția șezut și nu va mai trebui să-ți faci griji.

Între nouă și zece luni va putea să stea foarte mult timp și să se întoarcă singur în poziție așezată. Atunci va începe să se joace de fapt cu jucăriile din jurul său, fără a fi nevoie să-și schimbe poziția. El poate începe chiar să se miște pe fese în acest moment. Este una dintre etapele abilităților motorii care îl vor conduce liniștit către primii pași.

Cum să-l ajuți?

Pentru a-ți ajuta copilul să se ridice, nu este foarte util să-l așezi singur. Nu este că nu înțelege poziția pe care trebuie să o ia, ci mai degrabă că nu are încă puterea să o facă.

În schimb, încearcă să-l ajuți să-și miște brațele și gâtul. Ridicând capul pentru a te privi, el va dezvolta mușchii necesari pentru a se ridica. După ce a făcut asta și se poate așeza singur, așază perne și pături în jurul său, astfel încât să nu se rănească în timp ce se dezechilibrează sau întinde mâna după jucării. De asemenea, îl poți striga din spatele lui pentru a-l face să se întoarcă în timp ce stă în șezut.  

Când ar trebui să fii îngrijorată?

Bebelușii nu își dezvoltă toți abilitățile în același ritm și nu toți au aceeași personalitate. Unii bebeluși s-ar putea să se așeze mai devreme, iar alții, mai precauți, își vor lua timp să facă acest lucru. La copiii născuți prematur va dura, de asemenea, puțin mai mult pentru a dezvolta aceste abilități. 

Cu toate acestea, dacă la 6 luni copilul tău nu este capabil să-și ridice brațele sau să-și ridice capul în timp ce stă întins pe burtă, ar trebui să-i spui acest lucru medicului pediatru. El te va îndruma ce ai de făcut.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.