Home / Bebelus / Problemele oftalmologice netratate din copilărie lasă urme toată viaţa

Problemele oftalmologice netratate din copilărie lasă urme toată viaţa

Consultul oftalmologic făcut în primele luni de viață ale bebelușului poate schimba destinul viitorului adult. Motivele sunt multiple: salvează ochiul bolnav şi asigură o vedere bună, atât de importantă pentru dezvoltarea neuropsihică normală a copilului.

Într-o dimineață am ajuns într-o clinică oftalmologică, acolo unde mi-a venit și ideea acestui articol. Pe hol, am cunoscut-o pe Maia, o fetiță de 4 ani, care s-a născut cu cataractă congenitală. Boala i-a fost depistată pe la 8 luni. În ochiul ei drept, cristalinul era opac şi nu lăsa decât 10% din razele de lumină să ajungă la creier. Fuga ochiului, adică strabismul, a apărut ca o consecinţă a acestei probleme. Cataracta congenitală severă face parte dintre bolile oculare care, nediagnosticate şi netratate la timp, duc la pierderea funcţiei vizuale a ochiului afectat. Celelalte boli sunt glaucomul congenital, retinopatia de prematuritate şi retinoblastomul.

Ochiul afectat de cataractă severă poate fi recuperat 100%

Maia a fost operată și medicul i-a spus că ochiul afectat de cataractă severă poate fi recuperat în proporţie de 80%. S-ar fi recuperat 100% dacă era operată în prima lună de viață. Dar să vă spun în ce constă operația. Se  înlocuieşte cristalinul bolnav cu unul perfect funcţional, dar dacă operația se face prea târziu, poate fi inutilă. De ce? Pentru că atât ochiul ţinut până atunci în întuneric, cât şi zona responsabilă din creier nu au învăţat să „vadă” sau au devenit leneşe, fenomen ce poartă numele de ambliopie. Un rol foarte important în recuperarea ochiului Maiei l-a avut mama ei, care a avut grijă ca, timp de 6 ore pe zi după operație, să poarte pe ochiul sănătos un pansament ocluzor, pentru a forța ochiul ambliop să vadă. Efortul a fost greu, dar a reeducat ochiul bolnav.

Toată această suferinţă ar fi putut fi evitată dacă boala ar fi fost depistată mai devreme sau chiar din maternitate. Însă doar prematurii şi copiii cu antecedente de boli oculare în familie sunt consultaţi de un oftalmolog la naştere.

Ambliopia se corectează până la 7 ani

Ambliopia poate să apară şi din cauza unei diferenţe de dioptrii între cei doi ochi (anizometropie). Ea poate fi corectată doar până la vârsta de 6-7 ani, vârstă la care se definitivează aparatul vizual. Uneori, rezolvarea acestei probleme, prin purtarea de ochelari şi de ocluzor, vindecă de la sine şi strabismul, alteori se impune şi intervenţia chirurgicală pentru realinierea ochilor. Însă nu orice ambliopie se însoţeşte de strabism, iar dacă ochiul nu “fuge”, părinţii nu observă nimic în neregulă cu copilul lor.

Primul control, până la 2 ani

Primul control oftalmologic se face înainte de vârsta de doi ani. Însă, dacă mama observă anomalii, trebuie să se prezinte de urgenţă cu bebeluşul la medicul oftalmopediatru. Astfel de anomalii sunt pupila albă sau opacitatea în aria pupilară (cataractă), un glob ocular sau ambii globi oculari mai mari (glaucom), nistagmus, adică mişcări oscilatorii ale ochilor, pleoapa căzută care împiedică un ochi să vadă, lăcrimarea abundentă, pupile inegale sau faptul că bebeluşul nu urmăreşte cu privirea jucăriile.

Dacă ți-a plăcut acest articol despre consultul oftalmologic la copii, îți recomand și Copilul tău nu are poftă de mâncare…

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.