Condimente pentru copii? Fiecare masă pentru copil este o nouă descoperire, o adevărată aventură a gusturilor. Poate doar primele săptămâni ale diversificării sunt mai fade, pentru că, treptat, intră în scenă nu numai alimente interesante, ci și condimente permise celor mici.
Indiferent de vârsta copilului, gustul mâncării este primordial. De aceea, diversificarea este etapa cea mai importantă, care deschide plăcerea de a mânca. Plăcerea aceasta nu este altceva decât poarta spre sănătate, dacă se concretizează prin varietate și echilibru nutrițional. O diversificare nereușită înseamnă două-trei alimente pe care bebelușul le acceptă, fără ca ele să acopere toate grupele alimentare și cantități inadecvate vârstei: prea mult sau prea puțin. Așa apar mai târziu acei copii care mănâncă doar carne și dulciuri, refuzând legumele și cea mai mare parte a fructelor. Ca să pornească cu dreptul în aventura gusturilor și a texturilor, copilul tău poate fi convins cu ajutorul ierburilor aromatice sau a câtorva condimente exotice (vanilie, scorțișoară): ele dau gust și miros, culoare și aspect mâncării. Să vedem, așadar, de ce ai nevoie, dragă mami, ca să faci din fiecare mâncare un deliciu.
Precauții
Desigur, ai în dulapul din bucătărie o mulțime de condimente. Dar nu toate merg pentru mâncarea copiilor. Ce trebuie să știi de la început este faptul că cei mici au o sensibilitate gustativă extrem de dezvoltată, care nu se compară cu papilele cam uzate ale adulților. Cu cât trec anii, cu atît avem nevoie de gusturi mai accentuate, pentru a atinge aceleași senzații cu ale unui copil de 2-3 ani. Ca să nu mai vorbim de limba bebelușului, pe care se declanșază o explozie de gusturi, la fiecare dumicat.
Descoperire tardivă
La standurile de condimente, totul este o veritabilă călătorie prin lume. Șofran, curcuma, dafin, rozmarin, coriandru… Câteva fire dintr-unul, un vârf de cuțit din altul sunt suficiente să ne poarte simțurile spre o mare descoperire: gustul sublim al alimentelor. Când puiul tău va descoperi și el diversele gusturi și le va aprecia, va fi un moment aparte în evoluția lui. Spre 12 luni, are deja în bagajul său de cunoștințe savoarea fructelor și a legumelor. Acesta este momentul în care poate porni spre noi aventuri, cu ajutorul condimentelor de grădină. Dar, să nu te aștepți ca acest nou voiaj gustativ să se desfășoare lin, fără peripeții. Descoperirea altor gusturi se face treptat, într-o manieră subtilă, pentru a nu-i forța nici mirosul și nici papilele gustative. Lasă-ți copilul să observe și să miroasă mâncarea, înainte de a o gusta. Căci, prima apropiere este obligatoriu, cea vizuală. Dacă într-o bună zi piureul obișnuit este decorat cu pătrunjel sau cu o rămurică de busuioc, copilul va dori să le miroasă și să le ducă la gură. Data viitoare, poți mixa în piure noile arome. Atenție, însă la alergii, mai ales dacă ele au un istoric în familie.
Ce și cât?
Pentru copiii mici, consumul condimentelor și al plantelor aromatice trebuie să rămână ocazional și sursă de plăcere.În niciun caz, nu poate fi forțat să mănânce mâncăruri condimentate dacă nu-i plac. În privința cantităților, un vârf de cuțit este sficient. Din varietățile se ierburi și plante aromatice, cele mai indicate sunt savorile locale, cele pe care obișnuiești să le folosești frecvent, cele pe care le-ai consumat când erai însărcinată și în timpul alăptatului. Ierburi proaspete fin tăiate sau condimente fin măcinate, iată o paletă largă de posibilități. Exoticele curry, curcuma sau ghimbirul ajung mai târziu în farfuria celor mici. Ca și muștarul ori susanul, cu un potențial alergizant foarte mare. Și în sfârșit usturoiul, piprerul, boiaua iute sau harissa sunt prea puternice, deci nerecomandabile în mâncarea copiilor.
SOS. Sarea!
Cât despre sare, cea mai mare parte a alimentelor o conțin în structura lor, deci, nu este nevoie să mai adaugi decât o cantitate infimă, după ce copilul a trecut de 18 luni. Este periculoasă pentru sănătate și nu are altă calitate decât aceea de a intensifica gustul. Cele mai plăcute copiilor sunt ierburile mediteraneene (dafinul, cimbrul, oregano), adăugate la finalul preparării sau, dacă sunt proaspete, direct în farfurie, în cantități foarte mici.
Alianțe gustoase
- Scorțișoară în compotul de mere sau peste o felie de portocală.
- Infuzie de tei pentru a fierbe o pară.
- Coriandru proaspăt peste un puire de măr cu banană.
- Chimen în piureul de morcov.
- Busuioc în preparate cu roșii.
- Păstaie de vanilie în orez cul apte sau griș cul apte.
- Rozmarin sau tarhon în mâncărica de dovlecei.
- Anason stelat pentru a da parfum fructelor .
Dacă te-a interesat acest articol legat de condimente pentru copii, poți citi și Alimente care îi dau energie copilului tău.