Home / Copil / Regulile de aur ale disciplinei copilului

Regulile de aur ale disciplinei copilului

disciplina

Vrei, fără îndoială să ai un copil cuminte, cu care să te înţelegi din priviri. Pare simplu? Stai să-ţi crească odorul şi ai să vezi cât de delicat lucru este disciplina, cu toate restricţiile ei. Nici copilului şi nici părinţilor nu le este uşor deloc.

                 Obişnuieşte-ţi copilul cu un program

Programul începe din prima zi de viaţă.  El  va cuprinde limite orare pentru mese, baie şi somn. La început, toate aceste activităţi îi ocupă toată ziua puiului tău şi chiar îl vor epuiza. Dar va veni repede vremea când nu vei mai ţine pasul cu ritmul lui!

Amenajează-i un spaţiu personal

Iată o condiţie esenţială pentru dezvoltarea lui armonioasă. Începe cu lucrurile din camera lui, apoi cu cele din casă. Îţi va fi cu siguranţă de mare folos să găseşti uşor prosopul şi batoanele de urechi al ora băiţei. Nu uita că dacă tu eşti dezordonată, şi copilul va fi tot aşa! Toate lucrurile din casă trebuie să aibă un loc al lor, pe care copilul să înveţe să-l respecte.

Oferă-i stabilitate

Cel mai important  lucrupentru copil este să se simtă în largul lui. Stabilitatea vine şi din respectarea orarelor şi a regulilor, dar vine şi din felul în care familia se comportă cu cei mici. Persoana care are grijă de ei trebuie să fie calme, iubitoare şi să le asigure îngrijire pe timp îndelungat. De aceea, angajarea sau concedierea bonei, implicarea bunicilor sau a altor persoane în creşterea copiilor sunt decizii importante, care nu pot fi schimbate după cum bate vântul. 

Fii calmă

Calmul face parte din fişa posului de… mamă. Aşa că n-ai voie să-ţi verşi nervii pe micuţ, dacă face o prostioară şi te prinde supărată de problemele de la serviciu. Sau, mai rău, să ţipi la el fără motiv. Copilul devine neliniştit şi nu mai ştie ce să creadă.

Stabileşte reguli pentru toată familia

Este esenţial ca toată familia să aibă un set de reguli pe care să le respecte. De pildă, orele de masă, de vizionare a programelor TV etc. Copiii văd astfel că şi adulţii se ghidează după reguli, ceea ce-i ajută să accepte mai uşor limitele. E bine să ştie că şi dincolo de casă există reguli de convieţuire pe care toţi trebuie să le respecte.

Fixează reguli speciale pentru copil

Limitele copiilor încep cu celebra frază „Acolo n-ai voie!” şi trebuie să aibă o motivaţie solidă în spatele lor: Odată ce începe să vorbească, întrebările nu  întârzie să apară!

Fii fermă

Când hotărăşti ceva, fă ca lucrurile să fie respectate! Micuţii au o capacitate incredibilă de a simţi slăbiciunile adulţilor. Ia decizii corecte şi apoi rămâi pe poziţii. Nu te lăsa înduplecată de suspine şi nici lacrimi de crocodil, dar fii întotdeauna înţeleaptă şi flexibilă!

Respectă-ţi promisiunile

Gândeşte-te nu numai la ce îi ceri, ci şi la ce trebuie să faci tu însăţi! Nu-i promite ce ştii că nu vei putea duce la îndeplinire! Promisiunea trebuie să fie sfântă! Numai aşa copilul va învăţa să se ţină de cuvânt, devenind un omuleţ pe care să te poţi baza!

Fii un model pozitiv Nu face, de faţă cu el, gesturi pe care ţi-ai dori să nu le vezi la el! Cei mici au tendinţa de a imita tot, mai ales că tu eşti pentru el un adevărat model. Dacă vrei să traverseze numai pe culoarea verde a semaforului, atunci, oricât de tare te-ai grăbi, respectă tu, în primul rând, această regulă. Altfel, va fi convins că regulile sunt făcute pentru a fi încălcate.

Învaţă să previi

Nu lăsa copilul să vadă că adulţii din familie te contrazic sau că îţi nesocotesc opiniile. În scurt timp, micuţul va şti cum să profite de asta! Evită şi situaţiile în care  poate face un lucru cerut de tine pe căi nepermise. Dacă nu are voie să se suie pe scaun să ia ceva din dulap, el este tentat să facă tocmai asta, ori de câte ori nu eşti atentă. Fii prevăzătoare cu ceea ce este în jurul lui pentru a preveni accidentele.

Nu face uz de bătaie.

Bătaia este ultima soluţie pentru a-l disciplina. Nu este altceva decât o modalitate de a-ţi impune un punct de vedere pe care nu-l poţi argumenta. Mai bine explică-i unde a greşit, doar asta ajută să-i corectezi comportamentul.

Laudă-l când face un lucru bun.

Lauda întăreşte comportamentele pozitive ale copilului. Vrând să-ţi facă pe plac şi altădată, copilaşul va repeta acele acţiuni care au avut succes, făcând din asta un model de autodisciplină.

 

About Viorica Rusu

One comment

  1. acest articol m-a ajutat foarte mult!baietelul meu de un an si 7 luni este foarte nazdravan…nu s-a locului o secunda…este foarte rasfatat si face numai ce vrea el!am gasit postat in el exact ceea ce as vrea sa aplic in cresterea lui Darius!va multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.