Home / Bebelus / Alimentatie / Ce apă îi dau bebelușului meu?

Ce apă îi dau bebelușului meu?

Din primele luni de viață, bebelușii care nu sunt alăptați natural primesc apă prin prepararea laptelui formulă. După 6 luni, adică odată cu trecerea la alimentația solidă, toți bebelușii trebuie să primească zilnic apă, mai ales în sezonul cald. Dar ce fel de apă? Aceasta este întrebarea…

Până la vârsta diversificării

Până la vârsta diversificării, nevoia de apă a bebelușului este de 3 ori mai mare decât a unui adult. Corpul micuțului este alcătuit din 75% apă. El transpiră mult și urineză des pentru a se curăța de toxine. Dacă își ia suficient lapte de la sânul mamei sau din biberon, nu are nevoie de apă decât în împrejurări speciale. De aceea, este bine să știi când să-l hidratezi suplimentar. Canicula (vara, nu ezita să-i dai apă din oră în oră), tulburările digestive (vărsăturile, diareea), febra, semnele de deshidratare (scădere în greutate, plans și anxietate, urină închisă la culoare), pot pune în pericol sănătatea sugarului.

Atenție! Laptele formulă trebuie preparat așa cum scrie pe ambalaj. Dacă pui mai puțină apă, provoacă constipație, iar dacă pui mai multă,există risc de diaree.

Când îi dai apă?

După 6 luni, copilul poate primi apă după fiecare masă sau după reprizele de somn. Asta în afara zilelor caniculare, când trebuie să-i oferi apă mult mai des. În plus, după 6 luni, copilul primește apă și din fructele și legumele pe care le mănâncă, ceea ce este un plus de hidratare. Dacă micuțului nu-i place apa, poți să-i diluezi puțin suc de fructe în biberon, pentru un plus de gust. Dar este total nerecomandabil să-i stingi setea cu sucuri îndulcite, chiar dacă sunt băuturi speciale pentru bebeluși, pentru că acestea crează un obicei nesănătos, acela de a bea sucuri dulci. Pentru a avea câteva repere, trebuie să știi că un bebeluș de 4 kg are nevoie de 600 ml de apă pe zi (în calcul intră apa din laptele matern sau formulă), iar un copil care are 10 kg are nevoie de 1 l de apă pe zi (în calcul intră și apa din laptele matern sau formulă).

Apa de la robinet? Nerecomandată!

Apa de la robinet nu este rocomandată copiilor și nici adulților, decât acolo unde există certitudinea că are puritatea necesară. Bebelușii au nevoie de apă plată fără nitriți, ca și femeile însărcinate. În anumite regiuni, apa de fântână sau cea de la robinet poate avea un conținut de nitrați mai mare de 15 mg/l, adică poate fi toxică pentru tubul digestiv și pentru rinichii încă imaturi ai copilului. În plus, apa de la robinet conține numeroase minerale care suprasolicită și ea rinichii micuțului. Iată de ce este bines să dai copilului apă plată cu gust neutru, slab mineralizată, săracă în nitrați și fără microbi.

Atenție…

… la apa plată! Unele sortimente sunt puternic mineralizate, ceea ce poate aduce un exces de sodiu, sulfați și fluor, nerecomandat bebelușilor. Prin urmare, citește bine eticheta, când este vorba de copil. O singură excepție este permisă: în cazul bebelușilor constipați, o apă bogată în magneziu și sulfați poate fi combinată cu apă normală și folosită pentru laptele formulă.

… cum păstrezi apa plată pentru bebeluș. Recipientul trebuie ținut la rece și la adăpost de lumină, numai 24 de ore de la deschidere, pentru ca bacteriile să nu prolifereze. Sticla sau cutia trebuie închisă după fiecare folosire și pusă în frigider.
 După 6 luni: câteva excepții

Când mama nu are apă plată pentru a prepara laptele sau mâncarea bebelușului, poate apela la cea de fântână sau de robinet, dacă este verificată ca fiind curată, cu un conținut mic de calciu (mai puțin de 25 %), de sodiu (10-15 mg / l) și de fluor (mai puțin de 0,3 % / l). Condiția esențială este să lase robinetul să curgă câteva secunde înainte de a o colecta, apoi să o fiarbă înainte de folosire, să nu folosească niciodată apa caldă de la robinet, pentru că aceasta conține multe minerale, bacterii și substanțe toxice provenite de la țevile pe care circulă. De asemenea, sunt nerecomandate sistemele de filtrare care favorizează înmulțirea microorganismelor (detartrante sau carafe filtrante). În comunitățile în care instalațiile și canalizarea sunt foarte vechi, e bine să se știe dacă materialele folosite sunt din plumb. În acest caz, apa este interzisă bebelușilor.

5 precauții obligatorii

Apa de izvor și cea plată se păstrează în recipiente sterile, bine închise, 24 de ore, la temperature ambiantă sau 2 zile la frigider. Fierberea nu elimină conținutul de nitrați, minerale sau alte substanțe chimice, dimportivă îl poate crește.

Nici apa deminaralizată sau distilată nu sunt recomandate bebelușului pentru că sunt lipsite total de minerale.

Aparatele casnice de filtrare nu sunt recomandate. Filtrele cu cărbune prost întreținute și neschimbate la timp favorizează înmulțirea microorganismelor, distilatoarele și aparatele de osmoză inversă cresc cantitatea de sodiu (un compus al sării de bucătărie).

Apa nu trebuie îndulcită! Copilul trebuie să se obișnuiască să o bea ca atare.

Medicii recomandă apa fiartă 5-10 minute pentru prepararea formulei de lapte, pentru eliminarea oricărui risc de infecție. Totuși, sistemul public de apă potabilă poate conține chisturi de giardia, toxoplasmoză sau cryptosporidium pe care fierberea nu le distruge.

Despre cantitate

După vârsta de 6 luni, bebelușul trebuie să bea apă în mod regulat. Apa nu taie pofta de mâncare,  doar potolește setea!

Calculează în jur de 100 ml (cam 1/3 dintr-o cană) de apă, pe kilogram corp.

Obișnuiește copilul să bea apă, nu sucuri.

Dacă bebelușul peste 6 luni se mai trezește noaptea, oferă-i apă, nu lapte. Îi este mai degrabă sete decât foame. Când crește, poți să-l lași să bea din cană, atât cât dorește. Când are febră sau este prea cald afară, are nevoie de mai multă apă.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.