Home / Bebelus / Alaptare / Cât de important este să-ți alăptezi bebelușul din prima clipă

Cât de important este să-ți alăptezi bebelușul din prima clipă

alaptat

 

Laptele matern este alimentul perfect pentru creşterea sănătoasă a bebeluşului tău, fiind bogat în micronutrienţi şi substanţe imunologic active. Alăptarea îi permite nou-născutului să simtă apropierea ta încă din primele clipe. Astfel veţi dezvolta o legătură afectivă unică pentru întreaga viaţă. Chiar dacă alăptarea este un proces natural, presupune o pregătire prealabilă, documentare, precum şi un ajutor specializat în primele zile de la naştere. Îți oferim câteva sfaturi şi beneficii mai puţin cunoscute despre alăptare:

Bebeluşul te recunoaște după miros

Bebeluşul se naşte cu instinctul să sugă şi să caute mâncare şi prin simţul olfactiv va poate simţi atât pe tine cât şi pe tatăl său. Desigur, te va putea distinge după mirosul laptelui matern. Iar tu vei şti că îi este foame atunci când îl îmbrăţişezi şi micuţul îşi întoarce capul să caute sânul.

Alăptând, reduci riscul de cancer mamar

Cercetarile stiintifice arată că femeile care alăptează sunt mai puţin predispuse să dezvolte cancer mamar, în comparaţie cu femeile care nu alăptează. Studiile stabilesc o corelaţie puternică între femeile care au fost alăptate în copilărie şi un risc scăzut de a dezvolta cancer mamar pe parcursul vieţii de adult.

Alăptarea nu-ți modifică dimensiunea sânilor

Dimensiunea sânilor este determinată de cantitatea de ţesut gras, deci nu există niciun raţionament care demonstrează că sânii mici produc o cantitate mică de lapte. Laptele este produs de glandele mamare prezente în sânii oricărei femei, indiferent de dimensiunea lor. Aşadar, poţi sta liniştită căci circumferinţa lor nu va influenţa în niciun fel capacitatea ta de a produce suficient lapte pentru micuţ.

Momentul alăptatului = relaxare pentru bebe

Deşi se întâmplă extrem de rar, unele femei nu pot produce suficient lapte şi îl suplimentează cu formulă. De cele mai multe ori, cauza o reprezintă afecţiuni anterioare sarcinii. Însă, chiar şi femeilor care nu au lactaţie abundentă li se recomandă să alăpteze cât mai mult posibil – chiar dacă este doar pentru a linişti bebeluşul. Vei şti că  stimularea prin supt transmite organismului tău mesajul de a produce şi mai mult lapte. Există câteva mici trucuri la care poţi apela pentru a sprijini lactaţia: consumul mai mare de apă, mai multă odihnă si o alimentatie adecvată.

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.