Home / Bebelus / Cum îl protejezi pe bebe de caniculă

Cum îl protejezi pe bebe de caniculă

plaja

Canicula. Vara este sezonul în care profităm de timpul frumos și de căldura reconfortantă a verii, dar este în același timp o perioadă delicată pentru bebeluși și copiii mici. Iată cum îi ferești de efectele nedorite ale caniculei pentru a avea o vacanță minunată.

Bebelușii sunt primii afectați de caniculă

Și asta deoarece sunt mult mai sensibili la căldură și se deshidratează mai repede din mai multe motive: Apa reprezintă 70% din greutatea corpului lui: un sugar de 6 kg are în corpul lui 4 l de apă. Pielea lui nu este încă matură și nu reușește să-și îndeplinească funcția de termoreglare, de aceea se pierde multă apă prin piele.

Au aceleași nevoi de hidratare

Când vremea este temperată, un sugar are nevoie de aproximativ 1 l de lichid pe zi. De la naștere până la 6 luni, această cantitate îi este furnizată  de laptele matern sau de cel formulă, care este adaptat nevoilor nutriționale ale vârstei lui. Începând cu 6 luni, în momentul diversificării, cantitatea de lapte scade la 500 ml și trebuie completată cu aproximativ 500 ml de apă pe zi. Aceste cantități rămân valabile până bebe împlinește 1 an: 500 ml de lapte, pentru a-i asigura nevoile nutriționale (calciu, grăsimi, proteine, glucide), și 500 ml de apă, pentru a-l hidrata corect.

Trebuie să-i dai apă când alăptezi?

Multe mămici care-și alăptează bebelușii la sân se întreabă dacă prin supt bebe se hidratează corect. Medicii pediatri le recomandă ca pe timp de caniculă să le ofere bebelușilor o dată pe oră puțină apă în biberon, pentru că pericolul de deshidratare este foarte mare.

Când apare riscul de deshidratare?

Când se deshidratează, bebelușii sunt mofturoși și plângăcioși și au tendința de a refuza atât mâncarea, cât și lichidele. Deshidratarea poate apărea în două situații: fie bebe nu bea suficiente lichide, fie are o afecțiune care îl face să piardă lichide. Vorbim aici de febra mare, tulburări digestive, ca voma și diareea, precum și de virozele respiratorii cu dureri în gât.

Care sunt semnele deshidratării

Când este vorba de una din afecțiunile de mai sus, atunci știm că trebuie să ajungem de urgență la medic. Dar există și situații în care nu ne dăm seama că bebe este deshidratat. Există câteva semne care ar trebui să te îngrijoreze: dacă bebe este plângăcios, are cearcăne, buzele sunt palide, nu doarme bine, iar la 2-3 ore după ce l-ai schimbat, scutecul este complet uscat, atunci bebe este deshidratat. Oferă-i biberonul cu apă. Cel mai îngrijorător semn al deshidratării este fontanela scufundată. Dacă are acest simptom, este cazul să ajungi la medic pentru a-i oferi săruri de rehidratare și un tratament adecvat.

Poți să-i oferi și alte băuturi?

Nu trebuie să-l obișnuiești pe bebe cu băuturile dulci, deoarece îi vei crea un obicei nesănătos și se va dezobișnui treptat să mai bea apă. O va găsi mult prea fadă în comparație cu sucurile de fructe, chiar dacă acestea sunt sănătoase și preparate în casă. Până la vârsta de 1 an bebe nu ar trebui să bea altceva decât lapte și apă.

3 trucuri să-l răcorești

Prosopul umed: tamponează-i brațele, fața, gâtul și ceafa cu un prosop înmuiat în apă rece și stors bine.

Biberonul: Propune-i bebelușului tău o dată la o jumătate de oră un biberon plin cu apă plată un pic mai rece decât de obicei.

Spray-ul cu apă termală: Pe timp de caniculă poartă tot timpul un spray cu apă termală, pe care-l găsești în farmacii. Stropește-l delicat pe bebe cu apă minerală, recomandat fiind să faci acest lucru la fiecare oră, mai ales când ieși cu el în parc.

6 măsuri de siguranță  pe timpul verii
  • Nu-l expune la soare
  • Îmbracă-l cu haine lejere din bumbac și pune-i mereu o pălăriuță pe cap
  • Aplică-i pe piele cremă solară cu SPF + 50
  • Nu-l lăsa singur în mașină nici măcar pentru un minut.
  • Nu-l scoate din casă între 11.00 și 17.00
  • Când ieși la plimbare, ia mereu cu tine un termos cu apă rece

Un alt articol interesant despre canicula este și Cum îi adaptezi alimentația la caniculă.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.