Cum îi adaptezi alimentația la caniculă - PapTot.ro - Sarcină, naştere, primul an de viaţă, îngrijirea şi educarea copiilor între 0-14 ani, viaţă de familie - Revista PapTot!

Home / Bebelus / Alimentatie / Cum îi adaptezi alimentația la caniculă

Cum îi adaptezi alimentația la caniculă

shutterstock_98870129

Vară, soare, căldură… Gândul  îți zboară mereu la o piscină albastră, ca-n pliantele turistice, sau la răcoarea unui vârf de munte. În realitate, te mulțumești cu „briza“ oferită de ventilator sau cu „rafalele de vânt“ ale aparatului de aer condiționat. Nimic neobișnuit în asta, dar trebuie să-ți atragem atenția că dacă ai un bebeluș, trebuie să faci o mulțime de lucruri noi, între care adoptarea unei alimentații speciale, de vară.  

Ce este de fapt canicula

Ce trebuie să știi încă de la început este că temperatura caniculară se apreciază în funcție de zona geografică și de regiune. Ceea ce este la București considerată caniculă nu este decât o temperatură banală pentru litoralul Mării Moarte, de exemplu. Așa că cea mai bună definiție a caniculei sună astfel : o perioadă prelungită de căldură mare diurnă și nocturnă, însoțită de regulă de un nivel ridicat de miditate, ceea ce mărește senzația de căldură. Ceea ce se întâmplă de fapt este că diferența de temperatură între zi și noapte este foarte mică timp de cel puțin 72 de ore consecutive, iar căldura se acumulează mai repede decât se poate risipi.

Ce mănâncă bebelușul

Dacă pui această întrebare mămicilor, toate îți răspund că știu ce trebuie să facă. Și totuși, în farfuria copiilor lor nu se reflectă această informație. Așa că nu este rău să facem o mică recapitulare.

 • Mai întâi de toate, dă copilului apă să bea, la intervale scurte de timp. Bebelușii nu pot spune când le este sete, iar cei mari se iau cu joaca și uită de paharul cu apă.
 • La fiecare trezire nocturnă, oferă-i apă de băut.
 • Pentru copiii care au trecut de diversificare, nu uita de fructele cu un conținut mare de apă: pepene roșu și galben, citrice, ananas, cireșe, căpșuni, de legume ca dovlecelul și castravetele și de lacate (iaurt, lapte, brânză de vaci).
 • De reținut că bebelușilor trebuie să li se dea din timp în timp apă de băut, plus sucuri proaspete, zeamă de compot și supe.
 • Nu căuta să respecți ritmul de mese pe care l-a avut în mod normal și, mai ales, nu renunța la biberonul de seară sau de noapte, decât după ce trec căldurile. Ar fi bine chiar să faci un meniu special pentru zilele caniculare.

Ce probleme pot apărea

Cum dă căldura, micuțul tău devine mai morocănos și e greu să-i mai intri în voie. Transpiră noaptea, se trezește des, are un disconfort vizibil de adaptare la temperaturile de afară. Iată câteva sfaturi care îl pot ajuta :

 1. Nu are poftă de mâncare

Din cauza căldurii, bebelușul a devenit agitat, fără poftă de mâncare, cu un somn întrerupt de reprize de somn. Când temepratura mediului ambiant a trecut de 27-28 de grade, micul tău gurmand se transformă într-o vrăbiuță care ciugulește câteva fărâme de mâncare. Nici biberonul nu-l mai termină, iar piureul îl face să întoarcă capul a refuz.

   Ce trebuie să faci…

 • Încearcă să-i dai biberonul și mâncarea la temperatura camerei. Nu insista să mănânce tot! gătește-i mai ales pește și legume, iar ca desert, fructe proaspete.
 • Pune-i masa într-un loc mai răcoros și nu uita să-i dai între mese apă și sucuri proaspete de fructe, făcute în casă. Rezervele lui de apă sunt foarte mici fată de ale unui adult, și poate să se deshidrateze repede.
 1. Doarme agitat, se trezește des

Chiar dacă până la venirea verii, aveai un copil cu program de somn riguros, lunile caniculare dau totul peste cap. Se trezește des, cere biberonul, plânge des.

      Ce trebuie să faci…

 • 18-20 de grade reprezintă temperatura ideală a camerei în care stă copilul. Climatizareasau pur și simplu obloane la fereastră rezolvă problema.
 • Când doarme, nu inveli copilul cu nimic. Un simplu body lărguț îl va proteja suficient.

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.