Home / Copil / Alimentatie / Când pot să-i dau…

Când pot să-i dau…

shutterstock_123620302

 

Abia a împlinit un anișor și poftește la tot ce se mănâncă în jur. Reacția copilului tău te face să te întrebi când poți să-I dai și lui, în deplină siguranță, ceea ce până mai ieri era complet interzis. Iată cu ce poți să-i îmbogățești meniul și, mai ales când…

băuturi acidulate?

    Interzise! Chiar și cele light!

De ce să-l obișnuiești cu gustul dulce, care îl va face rapid să refuze apa plată? Din primele luni de viață și până la bătrânețe, singura băutură indispensabilă pentru om este apa. De aceea, și noi părinții trebuie să avem condiuta corectă: să preferăm apa plată în locul oricărui suc” răcoritor. Iar dacă n-avem încotro și trebuie să-i cumpărăm micuțului o apă minerală sau o băutură acidulată, cea mai bună variantă este cea clasică, nu light, și ambalată mai degabă în cutie de aluminiu decât în sticlă. De ce? Pentru că băutura care rămâne în sticlă poate fi păstrată și savurată până la ultima picătură. Ca să nu mai vorbim de faptul că băuturile gazoase pot produce balonări și disconfort digestiv.

…margarină?

   O lași pentru buni!

Când îți lași copilul la bunici, ia cu tine și un pachețel de unt pentru piureurile lui. În privinața celor mici, sunt de preferat produsele „brute“, cât mai naturale, cât mai bio. Iar untul poate fi un astfel de aliment. Evită, deci, margarina în forma ei „anticolesterol“ (îmbogățită cu fitosteroli), care nu furnizează grăsimile atât de necesare copiilor, mai ales dacă au vârste sub 5 ani.

…pateuri și croissante?

  Doar mini!

Știm cu toții sau ar trebui să știm că gustarea cea mai plăcută pentru cei mici este un croissant cu ciocolată sau o felie de pâine, pe care ai întins un strat de Nutella. Peste 3 ani, nu-s interzise, dacă te uiți bine la dimensiunile acestor „delicatese“. Dieteticienii îți recomandă o măsurătoare care nu dă greș: croissantul sau tartina să nu fie mai mare decât pumnul copilului. Pentru și mai multă corectitudine, alegeți produsele cu ingrediente naturale.

…brânză?

 Ai grijă ce alegi!

Cu brânzeturile proaspete (brânza de vaci, crema de brânză, cașul, urda), n-ai de ce să-ți faci griji. Iar după 3 ani, copilul se poate bucura de toată gama de brânzeturi. Până atunci, cea mai familiară îi este brânzica dulce de vaci și urda, făcute în casă. Restul brânzeturilor, după 3 ani, din rațiuni de siguranță, față de posibila prezență a unor bacterii. Și totuși, studii recente afirmă că anumite bacterii din brânzeturi sunt benefice pentru flora intestinală a copiilor și permit prevenirea unor alergii. Așa că, spun autorii acestor studii, de ce n-ar putea cei mici să guste din tot felul de brânzeturi, chiar la 2 ani?

… înghețata?

   Mai degrabă, un sorbet!

Pentru că suntem în pragul verii, această întrebare este chiar foarte fierbinte. Din capul locului, ai nevoie de o precizare: nici înghețata și nici sorbeturile n-au contraindicații legate de faptul că sunt reci. Ceea ce le pune sub semnul întrebării este „bogăția“ în calorii a acestor delicii răcoritoare. Unele din ele au peste 300, în câteva lingurițe de conținut, în timp ce un copil de 3 ani are nevoie de 1.300 de calorii pe durata unei zile întregi. Așa că un baton infim de înghețată reprezintă un sfert din totalul caloriilor zilnice. De aceea sunt recomandate sorbeturile, care pot înlocui înghețata.

…somon afumat?

    Da, dacă este proaspăt!

Chiar dacă procesul de afumare este antimicrobian, somonul afumat este un produs crud, cu riscuri inerente, legate de prezența paraziților. De aceea, se impune să fie proaspăt. În privința grăsimilor, nu trebuie să-ți faci griji! El conține lipide nesaturate, excelente pentru dezvoltarea creierului și a sistemului nervos. Rămâne în discuție doar problema cantității. Un copil până în 3 ani are nevoie de proteine mai puține decât un adult. Îi sunt suficienți 500 de ml de lactate și 30 g de carne, pește, ou. Așa că o feliuță de somon îi acoperă cu brio nevoile.

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.