Home / Bebelus / Alimentatie / Când începi educarea gustului

Când începi educarea gustului

Diversificarea aduce o varietate de gusturi, după ce în primele 5-6 luni de viață nimic altceva nu a răsfățat papilele gustative ale bebelușului, în afara dulcelui lapte matern. Dar să înveți gusturile și să te bucuri de ele este o adevărată provocare… Ea durează câțiva ani și te supune la tot felul de provocări.

Papilele gustative, instrucțiuni de folosire

În jurul vârstei de 2 ani, copilul intră într-o etapă în care este curios să guste din tot ce vede. Profită de ea, pentru a începe educarea gustului, făcându-l să cunoască o mulțime de noi savori. Iată câteva trucuri ca să reușești…  

  • Evită combinațiile de prea multe gusturi într-o singură combinație. Odată ce bebelușul s-a familiarizat cu alimente diverse introduse unul după altul, le poți asocia unele cu altele, dar începe cu gusturi mai puțin intense. De exemplu, carne roșie, cu cartof dulce.
  • Ca să faci din legume o mâncare plăcută copiilor, ajută-te de condimentele de grădină, proaspete sau uscate. Coriandrul merge bine cu morcovul, chimenul cu dovleacul, cimbrul cu conopida.
  • Pentru a-l face să descopere din plin savoarea și astfel să-i trezești papilele gustative, servește-i o mâncare cu o consistență relativ compactă, cum ar fi piureul de cartofi, după una mai lichidă, cum ar fi o supă pasată.   
  • Dacă anumite legume au un aspect nu prea îmbietor după ce sunt mixate, încearcă să umpli cu el roșii, ardei grași etc. și garnisește totul frumos.

Educarea gustului începe devreme

Gustul copilului începe să se contureze chiar din burtica mamei. Lichidul amniotic își schimbă gustul în funcție de alimentația mamei. Așa că bebe începe să perceapă diverse savori. După naștere, marea aventură gastronomică continuă cu dulceața laptelui matern, care se schimbă în funcție de ceea ce mănâncă mama. Grație acestor experiențe gustative precoce, odorul va fi mai pregătit să primească primele alimente solide. 

Cum educi papilele gustative

Totul depinde de ceea ce pui în farfurie. Ca să-ți faci micuțul să guste din mâncare, trebuie să-i așezi mâncarea pe masă, chiar în fața lui. Folosește farfurii frumoase, cu desene care-i plac, și lasă-ți imaginația să lucreze pentru ornarea cât mai atrăgătoare a mâncării.

Pentru ca legumele să-și păstreze culoarea frumoasă și după fierbere sau coacere, taie-le rondele mici sau cubulețe. Timpul de preparare se reduce simțitor și nu-și pierd vitaminele.

La masă, puiule!

  • Atmosfera în care familia ia masa este foarte importantă. Copilul are nevoie de calm ca să se concentreze. A mânca înseamnă pentru el să-și pună în valoare o serie de noi achiziții: manevrarea linguriței și atingerea cu precizie a „țintei“, adică a gurii, nu sunt deloc ușor de realizat. 
  • Așază-te cu copilul la masă și mănâncă împreună cu el. Este mai plăcut decât să stea singur în fața unei farfurii pline. Și nu face presiuni asupra lui să termine totul în 10 minute. 
  • Gustul micuților se dezvoltă în timp. Nu ezita niciodată să-i oferi feluri de mâncare noi, pe care le va aprecia sau nu, dar în felul acesta va avea o paletă destul de diversă de alimente acceptate, adică baza unei alimentații sănătoase. Reține că trebuie să-i fi exemplu și în această privință: dacă părinții mănâncă echilibrat, așa va mânca și copilul. Dacă pe masă apar doar șnițele, crenvurști, cârnați și cartofi prăjiți, cel mic nu va fi prea încântat să-și termine farfuria cu legume.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.