
Egalitate și fair-play, respect și incluziune, pe de o parte, sănătate fizică, emoțională și forță pe de altă parte. Sunt doar câteva beneficii pe care sportul le aduce în viața copiilor, atuuri pe care sportivii de performanță le amintesc ori de câte ori se întâlnesc cu părinți sau lucrează cu copii dornici să facă mișcare. Pentru că practicarea unui sport la vârste mici are „ecouri“ puternice la vârstă adultă. de Magda Popescu-Biclineru
„Sportul oferă un teren de joacă comun și valori universale“. Cu acest motto în gând, Virgil Stănescu, fost căpitan al echipei naționale de baschet, desemnat de cinci ori cel mai bun jucător al României, reușește prin proiectele sale să ducă mai departe plăcerea de a face mișcare și încrederea că sportul aduce doar lucruri bune în viața copiilor. Pentru că obiceiurile bune se formează în timp, fără presiune și rigiditate și cu mult tact din partea adulților, fostul jucător de baschet, alături de alți mari sportivi, încearcă să schimbe percepții și obiceiuri pe care ni le-am însușit când vorbim de alegerea unui sport pentru copiii noștri.

„Credem că este important să folosim sportul și activitatea fizică ca vehicul pentru a răspândi un set de valori, pentru a dezvolta participanților competențe specifice care pot îmbunătăți diferite domenii ale vieții. Educația prin Sport este o metodă de dezvoltare a competențelor-cheie în diverse aspecte ale vieții, ajută la îmbunătățirea competențelor sociale, culturale, morale, etice și oferă schimbări la nivel personal, profesional și social“, spune Virgil Stănescu. Chiar dacă părinții își doresc de multe ori performanțe și validări, în prima parte a copilăriei copiii au nevoie să-și creeze din activitatea fizică un stil de viață. Și nu unul oarecare, unul din care pot învăța. „Când, la vârsta școlară mică, sportul este utilizat în scop educațional, succesul este în mare măsură determinat de puterea componentelor non-sportive, cum ar fi educația, mentoratul, abilitățile generale, antrenamentul, reflecția și intervenția. Aceste componente nu sunt direct legate de sport, dar trebuie luate în considerare pentru că joacă un rol important în procesul de învățare și de formare a copilului. Ele devin de fapt punctul central care stimulează dezvoltarea și transformarea personală, mai degrabă decât programul sportiv în sine“, a adăugat sportivul.

Mișcarea trebuie privită întotdeauna ca o activitate cu multiple beneficii. Pentru că întotdeauna, pe lângă procesul biologic de creștere în primii ani ai vieții noastre, care include creșterea oaselor, a organelor, a mușchilor și care se întâmplă în strânsă legătură cu activitatea fizică, practicarea regulată a unui sport de la o vârstă fragedă îmbunătățește percepția spațiului, coordonarea, agilitatea și echilibrul. Toate ajută la creșterea unui organism puternic și sănătos.
„Credem că educația fizică înseamnă, de fapt, capacitatea, încrederea și dorința de a fi activ pentru toată viața, cu accent pe abilități fundamentale ale mișcării – nu doar abilități specifice sportului. Educarea mișcării poate, apoi, deschide accesul către zeci de sporturi. De aceea, în cadrul clubului, este promovată o participare multi-sport. Jucăm baschet, volei, handbal și avem drept scop dezvoltarea fizică, armonioasă a copilului, provocând explorarea diversă a jocurilor sportive. Încercăm să nu punem presiune timpurie pe copil să aleagă un sport, încurajând astfel curiozitatea și adaptabilitatea prin sport și joacă“, explică Virgil Stănescu.

Virgil Stănescu este fost jucător profesionist de baschet, căpitan al echipei naționale, declarat de cinci ori cel mai bun jucător al României. A fondat „Kings and Queens“ – un club sportiv pentru copii, în cadrul căruia sportul este abordat ca un element primordial în procesul de educație și dezvoltare a copiilor.