Home / Bebelus / Banca de celule stem Vita 34 a eliberat a 31-a probă pentru un băiețel de 5 ani

Banca de celule stem Vita 34 a eliberat a 31-a probă pentru un băiețel de 5 ani

 

Vita 34, cea mai mare bancă de celule stem din Germania și a doua ca mărime din Europa, a ajuns la a 31-a probă de sânge din cordonul ombilical eliberată pentru un transplant cu celule stem. Proba eliberată de instituția care deține cele mai multe acreditări din țara amintită a fost folosită pentru un băiețel din Australia (născut în 2013). Acesta a căutat un donator compatibil în întreaga lume, iar în urma unui efort de colaborare la nivel internațional, răspunsul a fost găsit recent, în Leipzig.

Micuțul suferă de așa-numita leucodistrofie, cauzată de tulburarea metabolică sphingolipidoză, care se manifestă prin diferite combinații de degradare mentală, insuficiență motorie și neuropatie periferică. Leucodistrofia este adesea menționată ca o așa-numită boală dismielinizantă, deoarece mielina devine anormală din punct de vedere biochimic înainte de a fi degenerată.

Vita 34 a oferit micuțului o șansă unică, oferindu-i o probă de sânge din cordonul ombilical, recoltată acum câțiva ani de către Registrul Nord-German de Donatori de Măduvă și Celule Stem (NKR), probă care are toate caracteristicile de țesut ale băiatului. În procesul de trimitere a probei în celălalt capăt al lumii au fost implicate NKR, Vita 34, Registrul Național German al Măduvei Osoase, centrul de transplant australian, autoritățile de ambele continente și Lufthansa (care s-a asigurat că proba trece de controlul din aeroport fără a fi radiografiată).

În România, singurul reprezentant al băncii de celule stem Vita 34 este compania Life Solutions. Prin intermediul acesteia, toți părinții români care doresc să le ofere copiilor siguranța unei vieți sănătoase înainte de a se naște, o pot face prin recoltarea, la nașterea micuților, a celulelor stem din sânge și/sau țesutul ombilical și stocarea lor în cea mai experimentată bancă de celule stem din Germania.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.