
Unii copii abia mănâncă câte ceva, în timp ce alții nu știu când să se oprească. Cum gestionăm apetitul copiilor noștri și cum îi învățăm să se hrănească în mod corespunzător?
Știm cât de important este să avem o dietă bună pentru a ne menține corpul și mintea sănătoase. Acest lucru este valabil mai ales pentru copii, care sunt în continuă dezvoltare și care au nevoie de o dietă sănătoasă și variată pentru a avea energie și a crește armonios. Cu toate acestea, aproximativ un sfert dintre părinți declară că au un copil mofturos, în timp ce, de cealaltă parte, procentul copiilor supraponderali crește într-un ritm alarmant. Cum putem ști dacă copilul nostru mănâncă corect și ce putem face pentru a-l învăța să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?
Mofturoșii

Există mai multe motive temporare care pot determina copilul să mănânce mai puțin decât alți copii, cum ar fi starea de spirit, oboseala sau un nivel scăzut de activitate fizică. Unii copii vor avea un apetit natural mai mic, în timp ce își vor îndeplini nevoile nutriționale individuale, acest lucru datorându-se faptului că fiecare copil crește în ritmul său. În plus, copiii au capacitatea naturală de a recunoaște semnalele de foame și de sațietate și este important să le respectăm pentru a nu le distorsiona în timp. Important este că copilul crește corespunzător și este sănătos.
Dacă dezvoltarea lui sau calitatea și cantitatea de alimente pe care le consumă zilnic te îngrijorează, ar putea fi potrivit să faci unele modificări dietetice pentru a evita ca aceste obiceiuri să aibă un impact negativ asupra sănătății sale pe termen lung.
Sfat și trucuri pentru mofturoși
- Copiii sunt curioși în mod natural; explorează această frumoasă trăsătură de personalitate implicându-i în pregătirea meselor și permițându-le să descopere mâncărurile hrănitoare colorate și variate pe care le servești.
- Oferă-i sucuri proaspete, apă între mese și lapte în timpul meselor pentru a fi hidratat corect.
- Încercă să stabilești un program regulat de mese și gustări, astfel încât copilul tău să poată anticipa acele momente, decât să fie chemat în timpul jocului.
- Lasă copilul să aleagă cât mănâncă. De exemplu, poți alege calitatea mâncării, dar lasă-l să decidă cât de mult dorește din fiecare fel.
- Nu forța copilul să-și termine farfuria; l-ar putea face să dezvolte obiceiuri proaste.
- Nu da pedepse sau recompense care implică mâncare.
- Dacă copilului tău nu îi place ceva, servește-l cu ceva care îi place, nu-l forța să mănânce ceea ce nu vrea doar pentru că este sănătos.
- Cele mai recente cercetări arată că nu este recomandabil să privezi un copil de desert deoarece încurajează percepția că desertul este o recompensă. Mai degrabă, este de preferat să se limiteze dulciurile la două porții pe zi și să se ofere fructe după celelalte mese.
Gurmanzii

Copilul tău pare o groapă fără fund și mănâncă o cantitate uimitoare de alimente, ceea ce începe să te îngrijoreze? La fel ca și copilul care pare că nu mănâncă suficient, este posibil ca nevoile sale nutriționale individuale să fie mai mari sau să fie cauzate de o situație temporară, cum ar fi o creștere sau o activitate fizică crescută, dar este, de asemenea, posibil ca acest comportament să fie cauzat de o problemă precum mâncatul emoțional sau semnalele de foame și de sațietate distorsionate.
Oricare ar fi motivul apetitului său mare, există mai multe strategii pe care le poți folosi pentru a te asigura că oferi alimente sănătoase copilului tău și pentru a-l ajuta să învețe cum să facă alegerile corecte.
Sfaturi și trucuri pentru gurmanzi
- Ca măsură preventivă, este important să respecți întotdeauna semnalele naturale de foame și sațietate ale copilului, pentru a evita denaturarea lor în viitor.
- Trebuie să ai control asupra a ceea ce-i oferi copilului și la ce alimente are acces în casă. Așa cum nouă ne poate fi greu să rezistăm tentației unui batoan de ciocolată ascuns în cămară, nu poți da vina pe un copil pentru alegerea batonului în locul mărului pentru desert. Din acest motiv, este important să faci alegeri alimentare bune și să oferi o selecție sănătoasă și variată.
- Unii copii mănâncă mult pentru că mănâncă foarte repede. Dacă și copilul tău face parte din această categorie, învață-l să mănânce încet, să mestece bine și să se bucure de arome.
- Evită să te concentrezi prea mult pe cât mănâncă, ci controlează porțiile sau restricționează anumite alimente.
- În caz că ai îndoieli legate de alimentația copilului tău, poți consulta un nutriționist care te poate ajuta să stabilești dacă aportul alimentar al copilului este adecvat nevoilor sale și care îți poate oferi sfaturi despre cum să-i îmbunătățești dieta.