Home / Bebelus / Anca Grecu : „Înotul este primul și singurul sport recomandat bebelușilor”

Anca Grecu : „Înotul este primul și singurul sport recomandat bebelușilor”

În ultimii ani, din ce în ce mai mulți specialiști le recomandă părinților să le ofere copiilor lor activități creative și sportive chiar din primul an de viață. Anca Grecu, doctor în educație fizică și sport, ne-a povestit ce activitate fizică pot face bebelușii și cât de importantă este mișcarea în dezvoltarea lor psihomotorie.

A apărut un nou concept în recomandările specialiștilor, „educația timpurie”. Ce reprezintă ea practic?

În primii trei ani de viață, copilul face progrese uluitoare din toate punctele de vedere: fizic, intelectual și emoțional. Educație timpurie este un concept căruia începe să i se acorde atenția cuvenită. Ea pornește de la ideea ca vârstele mici constituie baza dezvoltării personalității  copilului. Iată și motivele pentru care sportul trebuie cuprins în această educație timpurie ca precursor al dezvoltării fizice și psihologice a copilului.

Care este primul sport pe care-l recomandați copiilor mai mici de 3 ani?

Primul sport pe care-l poate practica un copil chiar din primul an de viață este înotul. Plasarea nou-născutului în mediul acvatic asigură continuitatea dezvoltării intrauterine, de aceea exercițiul fizic în mediul acvatic contribuie la dezvoltarea fizică armonioasă și accelerează dinamica evoluției bio – psiho -somatice. Practic, înotul timpuriu îi dezvoltă musculatura și scheletul osos, susține buna funcționare a aparatului cardio-respirator și mai ales, are o contribuție esențială la dezvoltarea intelectuală a bebelușului.

De la vârstă pot începe sugarii înotul?

Sugarii pot începe înotul chiar din primele luni de viață, acum obținându-se și cele mai bune rezultate imediate și pe termen lung. Pentru nou născuți programul poate include  3 proceduri: masaj, gimnastica și hidroterapie, într-un cabinet special amenajat. După vârsta de 4 luni, copilul poate începe ședințele de educație acvatică din piscină sub îndrumarea unui profesor de înot.  E bine de știu că până la vârsta de 6 luni sugarii își păstrează reflexele primare, printre care și cel de apnee.

Ce achiziții fac bebelușii prin înot?

Bebelușii care învață să înoate din primele luni de viață își însușesc mai repede mersul voluntar, în comparație cu cei care nu au beneficiat de aceasta stimulare psihomotorie. Apa este un mediu protector și stimulant pentru copiii de vârstă mică datorită lipsei gravitației. Deci, învață să meargă mai repede, devin mai autonomi, își coordonează mai devreme mișcările.

Un copil care face înot are o stare de sănătate mai bună?

Bineînțeles! Înotul stimulează sistemul respirator, cardiovascular și nervos și chiar și direct asupra sistemului imunitar. Presiunea exercitată de apă asupra toracelui duce la o îngreunare a respirației urmată de intensificarea compensatoare a activității mușchilor respiratori, o reglare a activității cardiace (inițial in sensul tahicardiei, urmata apoi de bradicardie) si o maximizare a capacitații de prelucrare a oxigenului de către organism. Astfel înotul favorizarea oxigenarea organismului, precum și dezvoltarea toracelui, tonifierea mușchilor respiratori si creșterea amplitudinii și a debitului respirator. Presiunea exercitată de apă asupra toracelui, are o acțiune directă asupra timusului, „generalul sistemului imunitar”, responsabil cu producerea principalelor celule cu rol esențial în imunitate. Deci un bebeluș care face înot este mult mai rezistent în fața bolilor.

Cum se dezvoltă corpul unui bebeluș dacă practică acest sport?

Acest tip de sport practicat timpuriu fortifică legăturile neuronale, musculatura și contribuie la dezvoltarea sănătoasă a sistemului osos. Un alt beneficiu important este posibilitatea de ameliorare sau chiar corectarea posturilor vicioase prin activitate acvatică sub supravegherea unui instructor specializat în acest domeniu. Iată că la a o simplă trecere în revista a celor mai importante răspunsuri ale organismului în timpul activității acvatice întâlnim uriașe beneficii pentru sănătate și mai ales pentru profilaxia mai multor afecțiuni. Este așadar recomandarea mea să le oferiți copiilor șansa educației acvatice, a cărei influență pozitivă este indiscutabilă.

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.