Home / Copil / Adevărat sau fals despre gastroenterită

Adevărat sau fals despre gastroenterită

Ne temem de gastroenterită și pe bună dreptate. Simplul gând că putem face această boală ne provoacă grețuri… Din păcate, gastroenterita nu ne sună înainte de a veni.

Ce este gastroenterita? Este o infecție a sistemului digestiv care provoacă greață, vărsături, crampe abdominale și diaree. De obicei, este de scurtă durată și, deși este extrem de neplăcută, nu este foarte periculoasă. Pentru a ști mai bine cum să o eviți și cum să o tratezi, răspundem mai jos la 10 întrebări despre gastroenterită.

 1. Gastroenterita este cauzată de un virus?

ADEVĂRAT. Gastroenterita este cel mei des provocată de un virus, dar poate fi provocată și de un parazit sau o bacterie.

Rotavirusul este cel mai întâlnit la copii, fiind responsabil pentru mai mult de jumătate din cazurile de gastroenterită la cei mici.

Infecția cauzată de un parazit apare după ingerarea larvelor sau a  ouălor (care pot fi, de exemplu, găsite în apă sau pe anumite alimente). Parazitii se dezvoltă apoi în intestin și cauzează inflamația intestinului.

Gastroenterita poate fi cauzată și de bacterii cum ar fi Salmonella, E. coli, Clostridium difficile etc. În aceste cazuri, poate dura mai mult și necesită spitalizare.

 1. Vărsăturile și diareea sunt singurele simptome?

FALS. Vărsăturile și diareea sunt principalele simptome de gastroenterită, dar nu și singurele. Gastroenterita virală determină pierderea apetitului, greață, oboseală și, uneori, febră ușoară.

 1. Rotavirusul poate fi luat de la o persoană contaminată?

ADEVĂRAT. Rotavirusurile sunt transmise în concentrațe ridicată în scaunul persoanelor infectate. Transmiterea se face pe cale fecal-orală, prin contact direct cu persoana infectată sau cu obiectele contaminate.

Pe scurt, dacă atingeți o persoană contagioasă sau un obiect contaminat și apoi duceți mâinile la gură fără să le spălați sau dezinfectați crește foarte mult riscul să vă contaminați. Gastroenterita virală este foarte contagioasă, iar cea bacteriană  o contactezi prin infecții alimentare.

 1. La sfârșitul simptomelor, mai suntem contagioși?

FALS. După cum am menționat, gastroenterita este foarte contagioasă. Persoana afectată este contagioasă imediat ce apar primele simptome (se manifestă repede și pot dura între 24 și 60 de ore, în medie). Pacientul rămâne contagios 48 de ore după dispariția completă a simptomelor.

 1. Nu există niciun medicament pentru a vindeca gastroenterita virală

ADEVĂRAT. Luarea de medicamente nu vindecă gastroenterita virală. Cu toate acestea, probioticele pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Majoritatea oamenilor se recuperează într-o zi până la 3 zile. Cel mai important lucru este hidratarea. Rehidratarea nu este întotdeauna ușoară atunci când aveți vărsături și greață. Astfel, este recomandabil să așteptați cel puțin 30 de minute după vărsături înainte să-i dați să bea. Optați pentru o soluție de rehidratare și încurajați-l să bea.

La sugari, o soluție de rehidratare electrolitică poate fi administrată cu o lingură la 30 de minute după vărsături. Dacă copilul începe să verse din nou, așteptăm încă 30 de minute și începem din nou.

6.   Copiii sunt în mod special expuși riscului?

ADEVĂRAT. Acest lucru este, din păcate, adevărat, mai ales dacă se joacă cu alți copii contaminați și nu se spală pe mâini. Sistemul lor imunitar nu este încă matur și sunt obișnuiți să ducă totul la gură.

7.   Este imposibil să se prevină contaminarea de la persoană la persoană?

FALS. Nu este imposibil, dar cu siguranță nu este nici ușor! În ciuda bunei voințe a părinților, când gastroenterita a apărut la un copil sunt vizați toți membrii familiei! Iată câteva măsuri de bază de prevenire:

 • Spălați mâinile în mod regulat cu săpun și apă, în special înainte de a mânca și după ce ați schimbat scutecele.
 • Spălați imediat hainele și toate obiectele murdare cu diaree sau vomă.
 • Curățați toaleta și chiuveta cu dezinfectant.
 • Evitați să împărțiți ustensilele și prosoapele de baie până la 48 de ore de la dispariția simptomelor.

Desigur, evitați întotdeauna contactul cu bolnavii.

8.   După terminarea vărsăturilor, este necesar să așteptați 24 de ore înainte de a consuma substanțe solide?

FALS. Doctorii sfătuiesc să se mănânce imediat ce apetitul revine. Unele alimente trebuie interzise deoarece pot irita stomacul. Trebuie să evitați produsele lactate, sucurile de fructe, fructele și legumele crude (cu excepția bananelor), tot ceea ce este picant, dulce, grăsime sau conține mai multe fibre.

Cel mai important lucru este hidratarea. O supă ușoară, însoțită de o felie de  pâine prăjită ar putea fi o primă masă.

9.   Este importantă monitorizarea copiilor pe timpul bolii

ADEVĂRAT. Copiii se deshidratează rapid. Dacă apar următoarele simptome, este important să consultați medicul. Unele semnele de deshidratare sunt:

 • Piele uscată, ochi încercănați, gură și buze uscate, plânge, dar fără lacrimi, și fontanela este mai pronunțată ca de obicei.
 • Urme de sânge în scaun.
 • Este dificil să trezești copilul.
 • Varsă foarte des.
 • Are febră peste 38,5°C.
 • Respirația este rapidă.

10.  Există un vaccin pentru a preveni gastroenterita virală

ADEVĂRAT. Vaccinul trebuie administrat ca serii de două sau trei doze, pentru RV1 și, respectiv, RV5, începând de la vârsta de 2 luni. Seriile de vaccinare pentru ambele vaccinuri pot începe încă de la vârsta de 6 săptămâni. Dozele din serie trebuie separate de dozele anterioare prin intervale de 1-2 luni.

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.