Home / Bebelus / 9 lucruri de știut despre bebeluși

9 lucruri de știut despre bebeluși

De la naștere și până la vârsta de un an, un bebeluș are o mulțime de surprize pentru părinții săi. Mai jos vă oferim nouă lucruri fascinante de știut despre bebeluși.

Face o sumedenie de lucruri în pântecele mamei

În pântecele mamei, bebelușul plânge, suge degetul mare, cască, visează cu ochii deschiși și sughite. Oare la ce visează el, în condițiile în care încă nu a văzut nimic? Nu vom afla niciodată.

Este pregătit pentru laptele matern

În timpul șederii în pântecele mamei, bebelușul practică înghițirea consumând lichid amniotic, dar nu elimină deșeurile care rămân în intestinele sale. Aceste deșeuri formează ceea ce se numește meconiu. La naștere, mama nu produce lapte, dar produce un lichid limpede numit colostru. Acesta are un efect laxativ și este perfect pentru a ajuta bebelușul să elimine meconiul în primele sale trei zile de viață.

Vede foarte puțin

Un nou-născut nu poate vedea foarte bine. De fapt, în pântecele mamei sale nu a putut vedea nimic, așa că la naștere vederea lui abia începe să se dezvolte după ce a suferit un șoc la lumină. La început, câmpul său vizual este limitat la 20 de centimetri. În ceea ce privește precizia vederii, îi va lua patru luni și jumătate înainte de a detecta, de exemplu, vârful unui creion și 18 luni înainte de a vedea un fir de păr.

Nu vede toate culorile și nu are miros

La naștere, un bebeluș vede totul în alb și negru și va dura 5 până la 6 săptămâni pentru a începe să vadă roșu și verde. Abia în jurul celei de-a șasea luni va percepe albastrul și galbenul și asta numai dacă culorile care i se prezintă sunt foarte vii. De asemenea, un nou-născut nu are mirosul dezvoltat pentru a identifica mirosurile din jur.

Bebelușul nu poate fi „răsfățat”

Îmbrățișarea unui copil de foarte multe ori pe zi nu-i strică niciodată. Dimpotrivă, prezența ta îl liniștește și-l face să înțeleagă că este întotdeauna în siguranță atunci când ești acolo.

Își amintește vocea mamei sale

În timpul sarcinii, bebelușul aude voci și muzică și va recunoaște vocea mamei sale la naștere. Redarea regulată a aceleiași muzici îl liniștește și cu siguranță o să o recunoască după naștere, dar acest efect își va pierde rapid eficacitatea dacă această strategie este folosită prea des.

Își pierde părul

La naștere, unii bebeluși se nasc cu mult păr închis la culoare, iar părinții sunt surprinși să vadă cum acesta cade în primele șase luni. Acest păr nu arată ca părul pe care îl va avea definitiv, nici la culoare, nici la  textură. Motivul căderii părului este scăderea nivelului de hormoni pe care mama i-a transmis copilului în timpul sarcinii. 

Crește cu viteza fulgerului

În general, un copil care nu se naște prematur își dublează greutatea la naștere în patru sau cinci luni și își triplează greutatea la naștere la prima aniversare.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.