Home / Copil / 8 gânduri pozitive pe care să le transmiți copiilor

8 gânduri pozitive pe care să le transmiți copiilor

Toți părinții își doresc copii pozitivi, optimiști, care să treacă ușor peste problemele care pot apărea în viață. Dar nu întotdeauna se întâmplă așa. Pentru a cultiva optimismul, vă prezint 8 gânduri pozitive pe care să le transmiteți copiilor voștri.

Sunt în stare

Cine nu a spus niciodată: “Sunt frumoasă, sunt bună, sunt capabilă”? Dacă a gândi așa este bine pentru tine, este bine și pentru copilul tău. Dar, atenție, să nu cadă în extrema cealaltă! Că nimeni nu mai este ca el. Ar fi o mare greșeală!

Învăț prin a face greșeli

Eșecurile fac parte din viață. Chiar dacă ele nu sunt întotdeauna ușor de acceptat, sunt lecții de viață de la care el învață. Fără a glorifica greșelile copilului tău,  aceasta reprezintă un bun punct de pornire pentru o discuție pe această temă. Întoarce-te în timp și povestește-i copilului o greșeală pe care ai făcut-o când erai de vârsta lui și de la care ai învățat. Este bine să știe că nu este singurul care greșește.

Am realizat deja multe

“Nu voi putea face niciodată acest lucru!“, asta spun mulți copii. Poate fi frustrant să nu faci ceva bine prima dată sau după câteva încercări, dar amintește-i copilului că a depus mult efort pentru a învăța să meargă, să mănânce singur cu furculita etc. Aducându-i aminte de tot ce a făcut până acum, cu siguranță va găsi motivația de a continua.

Nu există perfecțiune

Dorim întotdeauna să facem lucrurile foarte bine, perfecte, dar este bine să știm că există oameni mai buni decât noi… Dar și mai slabi! Punând lucrurile în balanță poate avea așteptări realiste.

Ce ar putea fi mai rău?

Copilul tău a aluat o notă mică la un examen și pentru el este sfârșitul lumii? Nu-l certa și spune-i că sunt lucruri mult mai grave care i se pot întâmpla. De exemplu: “Dacă îți rupi un picior și nu poți merge timp de 2 săptămâni, ar fi mai rău?”. O să vezi că o să fie mult mai pozitiv și nu o să mai gândească negativ.

Mă concentrez asupra prezentului

Meditația este o modalitate bună de a lupta împotriva stresului și a anxietății și, prin urmare, de a avea o viziune mai pozitivă asupra vieții. Învață-l pe copilul tău să se concentreze asupra prezentului, să nu se mai gândească la trecut. Să trăiască prezentul.

Am dreptul să-mi exprim emoțiile

Recunoașterea emoțiilor și gestionarea lor sunt esențiale pentru fericire. Copiii ar trebui să știe că au dreptul să fie și furioși, și triști etc. Trebuie să-l înveți să nu se blocheze în emoțiile negative.

Mulțumesc

“Mulțumesc”. Un cuvânt simplu, care spune multe. Pentru ați exprima recunoștința față de copilul tău trebuie să încurajezi respectul și curtoazia; să-l înveți să fie recunoscător și pentru plăcerile mici ale vieții, nu numai pentru cele mari!

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.