Home / Copil / Remedii naturale și rapide pentru durerile în gât

Remedii naturale și rapide pentru durerile în gât


shutterstock_193442804Printre cele mai frecvente afecțiuni ale sezonului rece se numără și durerile în gât și laringitele. Pentru tratarea lor, ne întoarcem la remediile blânde din natură  care, nu au efecte secundare și care de multe ori sunt mai eficiente.

Știm foarte bine că infecțiile respiratorii se răspândesc pe calea nas-gât-plămâni, poate de aceea este foarte important să prevenim agravarea răcelilor prin tratarea eficientă și la timp a durerilor în gât. Ajungem aici la un punct nevralgic : de multe ori părinții le oferă celor mici antibiotice fără recomandarea medicală, încă de la primele simptome ale durerilor în gât.  Specialiștii avertizează că antibioticele nu sunt eficiente în cazulrăcelilor, ci din contră distrug flora intestinală și slăbesc sistemul imunitar. Iată de ce ar trebui să apelăm la  remediile naturale chiar de la primele simptome.

Mierea – antibioticul natural

Este un remediu arhicunoscut, poate și datorită calităților antibiotice și antivirale dovedite științific. Și pe bună dreptate : în afară de faptul că distruge bacteriile patogene, mierea atenuează durerea locală și reduce lichidul din țesuturi, ceea ce duce la atenuarea inflamației. Foarte important este ca după ce-i oferi copilului tău o linguriță de miere, s-o lași să-și facă efectul timp de 15-20 de minute- adică nu-l lăsa să bea sau să mănânce în acest timp.

Apa sărată  are efect antiseptic

Alt remediu vechi al bunicii este gargara cu apă sărată și asta pentru că sarea mare neiodată are efect antiseptic și antibacterian. Adaugi o lingură de sare mare într-o jumătate de pahar cu apă caldă, amesteci până se dizolvă și îl pui pe cel mic să facă gargară cu ea. Nu are un gust tocmai plăcut, de aceea trebuie să-i arăți cum se face și ce efect are. Apa sărată absoarbe lichidul din țesutul inflamat din gât, calmând durerea. În plus, ajută la eliminarea mucusului și distrugerea microbilor.

Ghimbirul  reduce inflamația

Este excelent un antiinflamator, grație unui puternic compus anti-inflamator numit gingerol. Combinat cu miere și scorțișoară este deosebit de eficient și în tratarea durerilor de gât. Iată și o rețetă naturistă pentru gâtul roșu: pui într-un termos șase bucăți de rădăcină proaspată de ghimbir împreună cu un bețisor de scorțișoara și umpli cu apă fierbinte. După 5 minute, ai un ceai calmant aromat. Ghimbirul conține o mare cantitate de substanţe active, de aceea, nu trebuie să folosești mult pentru a beneficia de efectele sale curative.

Cimbrul  are efect antiinfecțios

Această iarbă aromatică, este de asemenea un excelente remediu pentru afecțiunile respiratorii, fiind recunoscută pentru efectele  ei antiinfecțioase, cicatrizante, calmante și expectorante. Prepari o infuzie obișnuită în care adaugi câteva crenguțe de cimbru. Lași puțin să se răcească, torni infuzia într-o ceașcă și adaugi 1-2 lingurițe de miere. Spune-i puiului tău să bea ceaiul cu înghițituri mici, pentru ca durerea să se calmeze. Pe termen lung, substanțele active ale acestei plante stimulează activitatea imunitară.

Scorțișoara – bun analgezic

Proprietățile antibiotice, antiinflamatoare și analgezice ale acestui condiment sunt eficiente în cazul faringitelor și amigdalitelor. Amestecă o jumătate de linguriță de scorțișoară cu o linguriță de miere și apoi dă-i-o copilului tău. Cele două componente reprezintă un cocktail cu efecte imediate asupra durerii în gât: reduc inflamația, atenuează considerabil durerea și distrug bacteriile patogene.

Nalba – efect emolient

Prin conținutul bogat de substanțe active, nalba are acțiune emolientă, mai ales în cazul durerilor și inflamațiilor în gât. Ceaiul din frunze de nalbã-mare este indicat în afecţiunile aparatului respirator, bronşite, laringite și pentru uşurarea expectoraţiei.

Cuișoarele  reduc durerea

Acest condiment atât de popular și folosit în lumea întreagă este un excelent analgezic natural capabil să amelioreze durerile de gât. Aceste beneficii se datorează conținutului lor semnificativ de eugenol, care este un component activ al cuișoarelor și care are proprietăți anestezice și antibacteriene. Poți face un ceai de tei în care adaugi câteva cuișoare sau poți face un mix de cuișoare pisate cu miere pe care i-l dai copilului.

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.