Home / Bebelus / Alimentatie / Diversificarea, probleme și soluții

Diversificarea, probleme și soluții

 

shutterstock_169271546

Faptul că ai un copil sănătos nu te scutește de griji. Sănătatea este o stare care trebuie păstrată, iar alimentația echilibrată a micuțului este ajutorul tău numărul 1. Iată, pe scurt, care sunt cele mai frecvente îngrijorări ale mamelor și soluțiile lor. 

Între 4-6 luni:

Mai puțin lapte?

Între 4 și 6 luni, bebelușul poate începe diversificarea, după cum recomandă medicul pediatru. În general, diversificarea se face la 6 luni, dar există cazuri speciale, în care este indicată începând de la 4 luni. Atunci, primul aliment care intră în meniul micuțului îl reprezintă cerealele și care îi vor fi oferite de două ori pe zi. Dar, atenție!  Masa de cereale trebuie trebuie să rămână o gustare, nu să ia locul laptelui, care continuaă să fie principala sursă de nutrienți.

6-8 luni:

Bea destul lapte?

La 6 luni, bebelușul ar trebui să bea între 180-210 ml de lapte, la fiecare masă. Asta, în completarea cerealelor sau a oricărui alt aliment introdus. Desigur, aceasta este cantitatea standard, din „carte”. Unii copii mănâncă mai mult, alții mai puțin. Dacă diferențele sunt mici față de acest standard, dacă bebelușul se dezvoltă bine și se apropie de greutatea normală pentru vârsta lui, nu trebuie să-ți faci griji. Iar dacă bebelușul tău are o poftă de mâncare exagerată sau, dimpotrivă, nu vrea să mănânce orice i-ai oferi, este cazul să te adresezi pediatrului.

9-12 luni:

Cum faci să nu renunțe la lapte?

Între 8 și 12 luni, bebelușul începe să mănânce mai multă mâncare solidă. Ca să-l faci să nu renunțe la lapte, acum este bine să i-l amesteci în mâncărurile solide, fie că vorbim despre laptele matern, fie despre laptele formulă. Chiar dacă laptele nu mai este sursa principală de nutrienți, el joacă un rol important în dezvoltarea micuțului. Mai mult, laptele poate fi o gustare delicioasă sau o masă de seară care-i asigură un somn bun.

10-24 luni

Ciugulește toată ziua

Nimic nu este mai plăcut decât să vezi cum bebelușul tău descoperă lumea mergând de-a bușilea mai întâi și apoi învățând din ce în ce mai bine să meargă. Iar după atâta efort, cere și o mică recompensă: o gustare delicioasă. Dar, a ciuguli câte ceva din timp în timp, fără o masă mai consistentă, împiedică bebelușul să-și ia numărul de calorii de care are nevoie, ca să fie în formă. Medicii pediatrii spun că oricât de greu îți este să-i schimbi aceast obicei, merită efortul, pentru că nicio gustare nu este atât de valoroasă nutrițional ca o masă, în adevăratul sens al cuvântului. Regula este să consideri fiecare gustare ca pe o masă și să-i oferi copilului vitaminele și mineralele de care are nevoie. Cu răbdare, vei reuși să-i dai cereale sub diverse forme, fructe și legume, sufleuri și multe altele. În timp, va trebui să încerci să-l familiarizezi cu obiceiurile sănătoase de alimentație. Pregătește copilul pentru masă, așezându-l în scaunul special și continuă cu ritualul zilnic al meselor, la care să aibă parte de mâncăruri cât mai variate. Ai grijă ca mesele să nu dureze ore întregi și nici să nu fie o prelungire a jocurilor de peste zi. Obișnuiește-l cu două gustări, una dimineața, alta după-amiaza.

12 luni-3 ani

Azi mănâncă bine, mâine, refuză orice

Specialiștii spun că n-ai de ce să-ți faci griji. În general, toți copiii au acest comportament și au capacitatea să-și monitorizeze foamea mai bine decât adulții. În timp ce părinții au tendința să mănânce și când nu le este foame, doar pentru că au în față un fel de mâncare irezistibil, copilul nu cedează decât când stomacul îi dă semne că este gol. Zilele în care nu mănâncă bine, pot fi în perioadele de creștere sau în cele în care iese afară mai puțin. Așa că, dragă mami, trebuie să găsești linia de mijloc, astfel încât să nu-ți chinuiești fiecare clipă, cu gândul la mâncarea celui mic. Stabilește o limită de timp a mesei, după care o strange, indiferent dacă a mâncat sau nu. Asigură-te că lipsa de apetit nu-i vine din faptul că a băut prea mult lapte sau sucuri de fructe ori a mâncat dulciuri.

 

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.