Home / Bebelus / Alaptare / Beneficiile extraordinare ale laptelui matern

Beneficiile extraordinare ale laptelui matern

mama alapteaza 2

Încă din prima clipă de viață a bebelușului tău, tu deții cheia sănătății și dezvoltării lui armonioase: laptele matern. Chiar dacă în primele luni te confrunți cu momente dificile, oboseală și multe alte dificultăți, după câțiva ani vei înțelege de ce atât de important să-ți alăptezi. Iată câteva beneficii extraordinare pentru tine și bebelușul tău:

Un surplus de… imunitate

Copiii alăptaţi se îmbolnăvesc mai rar decât cei hrăniţi cu lapte formulă. Ei resistă mai bine în faţa gastroenteritei, infecţiilor respiratorii şi altor afecţiuni pentru că primesc prin laptele matern şi mai ales prin colostru, anticorpii necesari. Toţi copiii beneficiază încă din viaţa intrauterină de anticorpii din sângele palcentar, primiţi prin cordonul ombilical, dar în cazul celor hrăniţi la sân, aportul de anticorpi este net superior.

Un aliment uşor de digerat

Laptele matern este cel mai uşor de digerat, iar alăptatul la sân nu provoacă constipaţie. Scaunul bebeluşilor hrăniţi astfel nu are miros înţepător pentru că este digerat complet. Mai mult, copiii alăptaţi al sân nu riscă să ajungă obezi.

Beneficii pentru mamă

Da, alăptatul este bun şi pentru mamă. Cercetările mediacale au confirmat că grăsimea acumulată în timpul sarcinii se duce fără efort în perioada de alăptare, ca să nu mai vorbim de faptul că în timpul alăptării organismul mamei eliberează un hormon numit oxytocină, care ajută uterul şi să ajungă la dimensiunea normală. Atenţie! Alăptatul nu influenţează mărimea sânilor şi îi protejează împotriva cancerului mamar.

Asigură protecție intestinală

În primele zile de viaţă ale bebeluşului, el primeşte prin laptele matern şi o protecţie intestinală prin reducerea drastică a riscului de infecţii digestive. Anumiţi anticorpi, cum ar fi cei împotriva poliomielitei, se găsesc în laptele matern şi fac un scut de apărare al bebeluşului, pe parcursul întregii perioade de alăptare. Atenţie! Asta nu înseamnă că nu trebuie vaccinaţi împotriva acestei maladii.

Contracepţie naturală

Pentru că hormonii care activează producţia de lapte întrerup ovulaţia, laptele matern poate fi considerat şi un mijloc natural de contracepţie. Cu taote acestea, este bine să ai şi sfatul medicului tău în legătură cu această problemă.

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.