Home / Viata de familie / Ingredientul lunii / Vanilia, printre cele mai apreciate mirodenii din lume

Vanilia, printre cele mai apreciate mirodenii din lume

Deserturile cu aromă de vanilie sunt preferatele tuturor, vanilia fiind printre cele mai apreciate mirodenii din întreaga lume. Aceasta este o plantă cățărătoare cu miros plăcut din categoria mirodeniilor. Aceasta poate atinge 10 m înălțime, are flori galbene, din care se formează păstăi de 15-20 cm lungime. Vanilia este aromată, dulce, iar gustul este plăcut și intens parfumat. Vă invit să aflăm câte ceva despre această mirodenie:  

  • Păstăile de vanilie se adună crude, după care sunt introduse în vase cu apă fierbinte pentru o scurtă perioadă de timp. Sunt apoi scoase din apă și întinse pe o suprafață plană pentru a se usca. Perioada de uscare este cuprinsă între 2 și 6 luni.
  • Spre deosebire de alte mirodenii, procesarea vaniliei este destul de complicată, de aceea este una dintre cele mai scumpe. Este un ingredient esențial pentru multe rețete de prăjituri, budinci, checuri, ciocolate, băuturi, sosuri și produse de patiserie.
  • Extractul de vanilie se obține în urma macerării boabelor de vanilie în votcă cu 40% alcool. De exemplu, la 250 ml alcool pui 8 păstăi de vanilie. Le pui într-o sticlă închisă la culoare și care se închide ermetic. Le lași la macerat cel puțin 3 luni, dar în prima lună ai grijă să o agiți din când în când. După macerare, filtrezi extractul și îl poți folosi.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.