Home / Copil / Alimentatie / Tu gătești sănătos?

Tu gătești sănătos?

De când ești mamă, ai tot felul de întrebări despre calitatea mâncării pe care o oferi copilului. Dar, atenție, nu doar alegerea alimentelor este importantă, ci și modul în care le gătești.

Ai un copil la masă? Adio pizza, mezeluri, mititei… Îți pui șorțul de bucătărie și iei lucrurile în serios. De acum încolo, motto-ul tău va fi „mâncare sănătoasă și naturală“! Modul de preparare devine esențial.

Când devine toxică mâncarea

A mânca light e un lucru bun cu condiția ca nevoile nutriționale ale organismului să fie acoperite. Același aliment poate avea valori nutriționale diferite, în funcție de modul de preparare. Sub efectul căldurii, se produc reacții chimice complexe care pot transforma o legumă bogată în vitamine într-o masă fără valoare. Mai grav, apar compuși toxici în urma transformărilor moleculare ale proteinelor și acizilor grași sau din cauza ustensilelor de bucătărie neportivite.  Așa că pentru a-i feri pe copii de mâncarea nesănătoasă trebuie să ne adaptăm la un alt stil de gătit care să țină cont de toate exigențele.

Fierberea, cea mai sănătoasă

Fierberea în apă este cea mai bună modalitate de a găti. Poți băga mâna-n foc pentru calitatea nutritivă și lipsa oricărei substanțe toxice. Există și un minus: odată puse în apa clocotită, alimentele pierd o parte din nutrienți. Din fericire, există şi metode de a limita pierderile. Fierbi legumele cât mai întregi sau în coajă. Și nu în ultimul rând, fierbe-le cât mai puţin timp. Așteaptă ca apa să dea în clocot și abia atunci să pui legumele sau fructele.

Aburii, o soluție minune

Fierberea la abur este ideală. Alimentele nu mai vin în contact cu apa, așa că pierderile nutriționale sunt foarte mici. În plus,a acest tip de preparare nu are nevoie de adaos de grăsime sau de sare… Uleiul de măsline se pune după ce legumele sau peștele au fiert. În privința ustensilelor, ai nevoie de un aparat special sau doar de sită pusă deasupra unui vas cu apă. Și de un capac care s-o acopere bine. Tot în această categorie intră oala sub presiune, care fierbe repede, la temperaturi înalte și astfel, păstrează mai bine bogăția de vitamine decât oalele obișnuite.

Dar și la cuptor…

Din punctul de vedere al gustului, ce e preparat la cuptor, este mai bun. Dar, nu abuza de cuptor, mai ales când este vorba de legume. Pierd vitamine. Și, ca alte procedee de gătit la temperaturi înalte, alterează proteinele și acizii grași. Vezi crustele care se formează la suprafața cărnii și care sunt atât de gustoase. Nu sunt cele mai sănătoase pentru că sunt de fapt niște compuși toxici. Şi totuși, la cuptor poți avea și beneficii, dacă gătești în vase cu capac. Alimentele se coc în sucul lor, ceea ce evită pierderile de nutrienţi. Pui pește și legume, acoperi totul cu un capac și ai o masă sănătoasă.

 

 

 

 

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.