Home / Sarcina luna de luna / Psihologie / Și tații au emoții la naştere

Și tații au emoții la naştere

shutterstock_154702106

Şi ei au emoţii la naşterea copilului, mai ales dacă este vorba de primul moştenitor. Emoţii, dureri, teama de complicaţii… O naştere este totuşi plină de neprevăzut, mai ales pentru spectatori… Nu-i un lucru neobişnuit să-i vezi pe proaspeţii tătici cu ochii umezi de emoţie în… sala de naşteri sau pe culoarele maternităţii. Mai ales că, de la o vreme, bărbaţii au primit aprobarea fie participanţi „în direct” la eveniment. Chiar şi cei mai „simţitori” pot fi transformaţi în parteneri de nădejde.

De ce vin taţii în sala de naşteri

Participarea soţului la naştere insuflă încredere soţiei, o face să treacă mai uşor prin suferinţă, să se simtă în siguranţă. În ceea ce-l priveşte pe tată, el apreciază altfel miracolul naşterii şi, mai ales, tot ce suportă viitoarea mamă ca să-i dăruiască un copil. Şi, încă un lucru important: efectul psihologic al faptului că ambii părinţi sunt părtaşi la naşterea copilului lor este uriaş. Abia acum sunt cu adevărat un cuplu.

Naşterea între tradiţie şi viaţa modernă

Instinctul matern apare din prima clipă în care mama îşi vede puiul. În privinaţa celui patern, studiile psihologilor demonstrează că bărbaţii care asistă la naşterea copilului lor îşi asumă rapid responsabilităţile şi sunt mai înţelegători faţă de dificultăţile prin care trece mama după naştere. Un lucru însă trebuie precizat: nu toate femeile vor ca partenerul să fie prezent în sala de naşteri.  Ele consideră că nu are de ce să asiste la un eveniment care, de secole, se petrece între femei. Mai mult, se tem de lucrurile penibile care se pot petrece la naştere, de faptul că bărbatul de lângă ele ar putea să-şi schimbe atitudinea, văzându-le într-un moment atât de delicat. Altele cred, pur şi simplu, că rolul tatălui începe după sosirea bebeluşului acasă. Pentru ele, femeia se ocupă de casă şi de copii, bărbatul munceşte şi aduce bani. Dar, realitatea este că din ce în ce mai mulţi bărbaţi se implică încă de la naştere, în creşterea copiilor lor.  

De ce e bine ca taţii să asiste la naştere

Participarea tatălui la naşterea propriului copil este bine venită, ba chiar indicată. Ea schimbă comportamentul şi optica multor bărbaţi, iar pentru femei este un sprijin uriaş. Când cuplul trece împreună prin aceste momente, în care femeia „împarte” frica şi durerea cu bărbatul, chiar legătura dintre ei devine mai trainică . Pe taţi, prezenţa în sala de naşteri le trezeşte mai repede şi mai profund sentimentul patern şi dobândesc un mare respect pentru mama copilului lor şi chiar pentru propria mamă.

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.