Home / Copil / Tartă cu prune şi smântână

Tartă cu prune şi smântână

 

 

 

Ingrediente

PENTRU ALUAT: 200 g făină;  60 g zahăr pudră; 150 g unt; 1 ou; 1 praf de sare. PENTRU UMPLUTURĂ:  4 gălbenuşuri; 50 g zahăr pudră; 1 pliculeţ zahăr vanilat; 300 ml smântână; 8-10 prune mai mari

Mod de preparare

Pentru aluat, cerni făina cu zahărul pudră pe o planşetă, adaugi untul rece tăiat bucăţi, oul, un praf de sare şi amesteci până obţii un aluat neted. Dacă nu se leagă, mai adaugi puţin lapte rece. Îl înveleşti în folie alimentară şi-l dai la frigider pentru 30 de minute.

Întinzi aluatul într-o foaie şi îmbraci cu ea o formă de tartă, apăsând bine pe margini. Înţepi aluatul din loc în loc cu o furculiţă, aşezi peste el folie de aluminiu şi boabe de fasole uscată, circa 500 g. Introduci forma în cuptorul încălzit la 200º C pentru 15 minute.
Între timp, baţi bine gălbenuşurilecuzahărul pudră şi cel vanilat, apoi adaugismântâna treptat, amestecând continuu. Speli prunele, le usuci, le tai pe jumătate şi le scoţi sâmburii.

Scoţi blatul din cuptor, îndepărtezi folia cu boabele de fasole, torni crema de smântână şi aşezi deasupra jumătăţile de prune cu partea tăiată în sus. O introduci din nou în cuptor, reduci focul la 180º C pentru 30 de minute. Laşi tarta să se răcească în formă.

Sfatul Marianei

Dacă vrei ca aluatul de tartă să-ţi iasă perfect, trebuie să ţii cont de anumite sfaturi. Foloseşti întotdeauna numai unt rece, iar dacă trebuie să pui şi puţin lapte, şi acesta trebuie să fie rece. Nu trebuie să-l frămânţi foarte mult, deoarece aluatul devine elastic şi se întăreşte la copt. Îl ţii la frigider cel puţin 30 de minute şi evită să-l coci în vase termorezistente, deoarece există riscul ca fundul să rămână necopt.

Foto: Photoland/Profimedia

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.